Топ съвети за здраво и красиво тяло

  • 15 май 2017 11:11

  • 64175
  • 0
Топ съвети за здраво и красиво тяло
© Getty Images

Вече ви разказахме вдъхновяващата история на Мария Баева, която успя да свали половината от килограмите си и да се превърне от най-дебелото момиче в квартала в най-сексапилната фитнес инструкторка.

В момента Мария работи като персонален треньор в два столични фитнеса, а сред клиентите й са множество известни персони. Вижте съветите й за здраво и красиво тяло:

1. Не гладувайте!

Гладът е най-големият ви враг! Много хора правят грешкат да си спестяват хранения, мислейки, че колкото по-рядко ядат, толкова по-слаби ще бъдат. Други си мислят, че гладувайки, пазят линия и се предпазват от напълняване. Масово хората пропускат закуската, не били гладни сутрин, ами това е въпрос на навик. Някои пък гладуват цял ден и се натъпкват вечерта, и това е огромна грешка. Спестявайки хранения, не само разтройваме организма си и може да си докараме някой здравословен проблем на стомаха, но също така не подхранваме мускула, нямаме енерегия и т.н., но най-вече забавяме метаболизма си, и вкрайна сметка се получава така, че сме хем гладни, хем дебели. Особено ако сте активни и спортувате, забравете тотално за пропускане на хранения, можете само да си навредите ако спортувате и гладувате.

2. Яжте!

Хапвайте повече храни, съдържащи белтък / протеин, заедно със зеленчуци, но не мислете че ако ядете само салати без белтъци ще постигнете здраво тяло! Хапвайте често, през 2-3 часа! Особено ако спортувате. Забързайте метаболизма си и вкарайте в менюто си повече белтъци, полезни мазнини и според целите ви и някакво количвество въглехидрат. Много момичета пазят линия, казвайки че не гладуват, ядат само салати и плодове. Като спортувате, не правете това - грешка е. Зеленчуците и плодовете не са храна. Хапвайки само салати не набавяте нужните за тялото ви белтъци / въглехидрати и т.н. нужни ви вещества. За мен хранене на салати и ябълки си е чист глад. Зеленчуците са за гарнитура на основните ви храни. На закуска яжте яйца - ако са повече яйцата отстранявайте повечето жълтъци, тъй те са си чист холестерол, но белтъкът е нещо полезно, "ама аз точно жълтъкът обичам" - ами чудесно, оставете 1-2 жълтъка и останалите хвърлете, направете си омлет, пържени без мазнина или варени и добавете нещо за вкус - малко пуешко филе и зеленчук например. В останалите хранения яжте осоновно месо или риба със зеленчуци / салати. Намалете свинското и наблегнете на пилешко, пуешко и телешко. Нека рибите да са от тези с полезните мазнини, не постни бели филета. Към салатите слагайте зехтин и овкусявайте така че да ви е вкусно, с по-малко сол, гответе без олио. Ако отслабвате, спрете хляба и намалете въглехидрата, но не изключвайте нищо напълно от менюто си. Дори да не ядете всеки ден въглехидрат, отвреме навреме хапвайте под формата на ориз или картофи.

3. Не използвайте захар!

Като цяло минимизирайте сладкото! Многото захар е най-големият враг на момичетата с повишено тегло. Захар има във всичко, не само в сладкото, захар има в балсамикото, с което заливаме салатите си, там е под формата на карамел, захар има в кетчупа, в горчицата, в лютеницата, във всичко... чететете етикетите на продуктите, които купувате и когато търгнете да се борите с килограмите, спрете временно всичко, съдържащо захар. Има достатъчно продукти без добавена захар. Така или иначе вие приемате естествени захари под някаква форма, било от някой плод, зленчук и тн, нещо което хапвате през деня. С прием на захар, не се отслабва! Заместете я в домакинството със стевия например или с малко мед - лъжичка две на ден.

4. Не пийте газирани напитки и минимизирайте алкохола!

Ако искате да отслабнете поне временно тотално спрете алкохола. И там врагът е захарта. Колкото по-силен е един алкохол, толкова повече захар съдържа. Не искам никой тотално да спира да пие, и аз самата си позволявам отвреме навреме да пийна, толкова обичам с вечерята да изпия чашка розе, но когато искаме да отслабнем, поне до достигане на желания резултат, поспрете го. Без газирано вече пък тотално може да се живее, пийте вода, чай, кафе, по някой фреш от грейпфрут или зелена ябълка, има и множество напитки с нула захар от типа на спортните напитки.

5. Пийте повече вода!

Мого повече вода, винаги когато си мислете че сте пили достатъчно количество вода за деня, можете да си пийнете още! Няма универсални иделани литри на ден, това е специфично за всеки човек, според пол, начин на живот, килограми, може да са 3-4-5 литра, просто пийте вода, колкото повече, толкова повече.

6. Спортувайте!

Разходката в парка или ходенето пеша не е спорт! Това е едно ползено приятно движение, но не е спорт. Нужен е само по 1 час поне 3 пъти в седмицата. Седмицата съдържа 168 часа, все ще намерите 3 от тях за здравето си. Винаги ще искате да правите кардио, ако знаете че то е главния виновник за това да изгаряте повече мазнини и да отслабвате! Ако тренирате, задължително завършвайте тренировката си с кардио, не го спестявайте, то е това, което ви помага най-силно в борбата с мазнините. Това е най-важното нещо след добрия хранителен режим.

7. Обичайте се!

Грижете за себе си - тялото е домът на вашата душа. Грижата за вашият дом е изцяло ваша отговорност, на никой друг. Обичайте се отвътре! Когато се обичате отвътре, само тогава можете да се заобичате и външно, защото хората, които се обичат много вътрешно, полагат наи-добри грижи за тялото си и външно. Когато се обичаш, се грижиш за себе си, а грижата за тялото е най-важната. Тя не е просто от суета или за красота. Грижата за тялото ни чрез спорт ни дава най-вече здраве - здраво тяло, здраво сърце, здрава кожа, всичко по здравето на тялото ни, освен ген, е свързано и с начина на живот, на хранене и спорт. Затова погрижете се за собствения си живот - хранете се добре и спортувайте, ще сте по-здрави, ако щеш и по-младолики, ще жиеете по-дълго, а на всичкото отгоре ще сте и по-красиви.

8. Не прекалявайте с нищо!

Не бъдете крайни, не прекалявайте нито с храни, нито с тренировки, бъдете умерени и разумни. Крайностите оставете на спортистите. Ако просто искате да влезете във форма, не искате да стигате до крайности - просто се научете да се храните разумно и да тренирате разумно. Не правете експерименти с тялото и здравето си, ако не знаете кое и как, обърнете се към доверен специалист и попитайте.

Мария Баева

Последвайте канала на

Novini.bg
64175 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини