Далай Лама стана почетен гражданин на Милано

  • 21 октомври 2016 08:57

  • 1013
  • 0
Далай Лама стана почетен гражданин на Милано
© Getty Images

Милано приветства днес живеещия в изгнание тибетски духовен водач Далай Лама и го обяви за свой почетен гражданин, предаде Ройтерс.

Осемдесетгодишният носител на Нобелова награда за мир заяви, че единственото, което иска, е истинска автономия за Тибет, който от 1950 г. е под управлението на Китай.

Кметът на Милано Джузепе Сала, съюзник на италианския премиер Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва, публикува в Туитър снимка, на която е с будистки шал и сърдечно се ръкува с Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския. Сала написа също: "Милано - открит град, в миналото, настоящето и бъдещето". Тибетският духовен водач се срещна също с римокатолическия кардинал Анджело Скола. Няма информация дали му предстои среща с папа Франциск, който настоява за подобряване на отношенията с Китай.

Пекин за пореден път изрази недоволство от вниманието, с което се ползва в чужбина Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския, когото китайските власти смятат за сепаратист.

Китайското посолство в Рим заяви, че срещайки се с будисткия лидер, градските власти в Милано са "наранили дълбоко чувствата на китайския народ".

Китайски компании инвестират масирано в Италия в последните години. Миналата година китайски фирми купиха производителя на автомобилни гуми "Пирели", а през 2014 г. - модна къща "Криция". Китайски консорциум подписа споразумение за придобиване на един от водещите италиански футболни клубове - "Милан", припомня Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
1013 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини