10 филма, в които актьорите са пострадали сериозно или дори фатално (видео)

  • 16 май 2016 12:52

  • 47918
  • 0
10 филма, в които актьорите са пострадали сериозно или дори фатално (видео)
©

Холивудските звезди често получават овации, а и награди, за физическите трансформации и натоварване, на които се подлагат за една или друга роля. Някои от тях обаче приемат нещата толкова сериозно, че застрашават здравето си и безопасността на другите.

Вижте класация, изготвена от БТВ, на 10 филма, в които актьорите са пострадали сериозно или... фатално:

1. Изабел Аджани в „Обсебване“ (Possession)

Ролята на Аджани във филма от 1981 г. е смесица от емоционална и физическа травма. Въпреки, че печели „Сезар“ (френския еквивалент на „Оскар“) за изпълнението си, по-късно пред медиите актрисата признава, че ѝ е коствало години терапия, за да се възстанови от тази роля и че никога не би приела втора подобна.

2. Брандън Лий в „Гарвънът“ (The Crow)

Смъртта на Брандън Лий на снимачната площадка на „Гарвънът“ вероятно е една от най-трагичните и скандални в историята.

Във филма героят му се връща от мъртвите, за да отмъсти за своето убийство и това на годеницата му.

Осем дни преди края на снимките, поради скандална небрежност, едно от оръжията се оказва заредено и актьорът е ранен в корема. Издъхва след шестчасова операция.

3. Хийт Леджър в „Черният рицар“ (The Dark Knight)

Година преди да почине от предозиране със сънотворни и болкоуспокоителни, Леджър споделя пред „Ню Йорк таймс“, че ролята му на Жокера в „Черният рицар“ е развалила съня му: „Не можех да спра да мисля, тялото ми беше изтощено, но умът ми продължаваше да работи“.

В дневниците, които той си води по време на снимките, има смущаващи образи на Леджър като Жокера, с надраскан надпис: „Сбогом“.

4. Крисчън Бейл в „Механикът“ (The Machinist)

Драстичната загуба на тегло на Бейл, за да влезе в ролята на индустриален работник, страдащ от безсъние, влиза в историята като една от най-драматичните физически трансформации в името на киното.

Бейл признава, че е живял на вода, една ябълка и чаша кафе на ден (и от време на време – уиски). Той сваля близо 30 кг от теглото си и до малко под 55 кг. Твърди се, че актьорът искал да свали още 10 кг, но лекарят на продукцията категорично му забранил, опасявайки се за здравето му.

5. Доминик Дън в „Полтъргайст“ (Poltergeist)

Може би вече сте чували за проклятието на „Полтърайст“ – филмът, за който се твърди, че е довел до смъртта на три от звездите си. Но трагичният край на актрисата Доминик Дън е особено зловещ.

Тя напуска приятеля си – Джон Суини, след като той се опитва да я удуши, и отсяда в дома на приятел. Една вечер обаче Суини се появява. Двамата излизат навън, за да спорят, а домакинът си пуска саундтрака на „Полтъргайст“, за да заглуши шума. Затова и не чува писъците на Дън, когато Суини я напада и опитва да я удуши отново. Дън изпада в кома и почива няколко дни по-късно.

6. Ейдриън Броуди в „Пианистът“ (The Pianist)

За да влезе в ролята на оцелелия от Холокоста полски пианист Владислав Шпилман, и без това слабия Ейдриън Броуди сваля още 14 кг. В продължение на шест седмици той яде само две варени яйца и зелен чай, малко пилешко и зеленчуци на пара.

Освен физически обаче, ролята му повлиява и психически. „Освободих апартамента, продадох колата си, изключих телефоните и се преместих в Европа“, разказва той пред медиите. „Изпитвал съм загуба и тъга в живота си, но не знаех каква депресия идва с глада“, казва още той.

7. Бъди Ебсън в „Магьосникът от Оз“ (The Wizard of Oz)

Първоначално Бъди Ебсън трябвало да играе Плашилото във филма от 1939 г., но се съгласил с искането на колегата си Рей Болгър да си разменят ролите и станал Тенекиения човек.

Оказало се голяма грешка. Ебсън едва не умрял от алергична реакция към алуминиев прах в сребристата боя, с която го гримирали.

В интервюта след това актьорът разказва, че никой не му повярвал, че му е зле, докато не припаднал.

Ебсън страда от проблеми с белите дробове до края на живота си, като твърди, че симптомите са пряк резултат от боята и „онзи проклет филм“.

8. Даян Крюгер в „Гадни копилета“ (Inglorious Basterds)

Режисьорът Куентин Тарантино замалко наистина да удуши актрисата Даян Крюгер на снимачната площадка на филма. Това обаче няма нищо общо с пристъп на ярост или неодобрение, например. Просто Тарантино държал сам да участва в сцената, в която нацистът Ханс Ланда (Кростоф Валц) души героинята на Крюгер. Режисьорът обаче толкова се вживял, че актрисата наистина загубила съзнание.

9. Малкълм Макдауъл в „Портокал с часовников механизъм“ (A Clockwork Orange)

Във филма на Стенли Кубрик героят на Малкълм Макдауъл доброволства за експериментално лечение на престъпници, в което пациентът бива упоен, завързан и принуден да гледа сцени с насилие. За целта на клепачите на актьора са закрепени клампи, но... неправилно. Впоследствие Макдауъл споделя, че е изпитвал мъчителна болка по време на снимките и е страдал от временна слепота заради това, че очите му са държани отворени толкова дълго. Освен това роговицата му била наранена.

10. Вик Мороу в „Зоната на здрача: Филмът“ (The Twilight Zone: The Movie)

По време на снимките хеликоптер пада върху част от екипа. Загиват Вик Мороу и две от децата актьори във филма, други шестима са ранени. Причината е, че пилотът, който по сценарий трябвало да ги преследва, се приближил прекалено близо до земята и изгубил контрол.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
47918 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини