Седми най-богат руснак в последните 10 г.

  • 08 март 2016 15:49

  • 1378
  • 0
Седми най-богат руснак в последните 10 г.
©

Най-богатият човек в Русия не би трябвало да свиква прекалено много с гледката от върха на класацията. Газовият и петролен магнат Леонид Микелсон, който оглави класацията на Forbes на най-богатите хора в Русия, е седмият човек, който заема челното място в последното десетилетие.

Прочети повече

Комбинацията от икономически санкции, политически интриги, колебания в стойността на рублата и един от най-волатилните борсови пазари в света прави състоянието на руските богаташи изключително променливо. В послендите години падащите цени на металите също намалиха стойността на ключови дялове в компании на някогашните най-богати руснаци. За руските олигарси не е необичайно да удвоят състоянието си или пък да изгубят половината от него само за няколко години. В САЩ, за сравнение, съоснователят на Microsoft Бил Гейтс е най-богатият човек в 15 от последните 16 години. В Китай положението е почти толкова волатилно, колкото и в Русия, като класацията на най-богатите китайци е оглавявана от шестима различни милиардери в последните 10 години.

В една лоша година за руските супербогаташи Микелсон оглавява класацията с лично състояние от едва 14.4 млрд. долара; то обаче нараства с 1.2 млрд. долара, в сравнение с 2014 г., когато заемаше петото място. Той има дял в газовата компания Novatek и е най-големият акционер в Sibur, която продаде 10% от акциите си на китайския държавен гигант Sinopec за 1.3 млрд. долара през декември. Микелсон дебютира в класацията преди 10 години с лично състояние, оценявано на 2.5 млрд. долара. Тази година Микелсон отнема първото място от Владимир Потанин, председател и ключов акционер в Norilsk Nickel.

 

Последвайте канала на

Нора Виткова
1378 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини