Художник събра цялата Вселена в едно изображение

  • 07 януари 2016 11:57

  • 2835
  • 1
Художник събра цялата Вселена в едно изображение
©

Пабло Карлос Будаси е използвал логаритмични карти и сателитни снимки, за да създаде произведение на изкуството, в което безбрежната Вселена е събрана в едно единствено, спиращо дъха цветно изображение, пише MailOnline. Избражението показва всичко - от Слънцето до галактиката Андромеда и плазмата, оставена преди милиарди години от Големия взрив, пише "Фокус".

Проектът се базира на логаритмични карти, съставени от учени от Принстънския университет в САЩ и фотографии, заснети от сателити на американската Национална космическа агенция (NASA). Логаритмичните карти правят възможна визуализацията на огромни пространства.

В центъра на творбата сияе Слънцето, а около него се виждат планетите от Слънчевата система. Будаси е уловил външните пръстени на Млечния път, Пояса на Кайпер, Облака на Оорт, звездата Алфа Кентавър, съзвездието Персей, съседни галактики и космическата микровълнова радиация, останала от Големия взрив. Художникът е завършил творбата си с плазмата, произведена също от Големия взрив.

Изследователите от Принстън са създали картите си, използвайки данни от проучване, извършено с 2.5-метров широкоъгълен оптичен телескоп в обсерваторията “Апачи Пойнт” в щата Ню Мексико. Детайлните триизмерни карти включват над 3 милиона астрономически обекта, според статия в Science Alert. Проучването е измерило изображенията на десетки милиони галактики и е определило триизмерните позиции на приблизително 500 хиляди обекта.

Смята се, че най-древните фотони, които са изследвани от хората са пропътували между 45 и 47 милиарда светлинни години от раждането на Вселената или Големия взрив. Това означава, че широчината на Вселената, която познаваме е около 93 милиарда светлинни години.

Последвайте канала на

Novini.bg
2835 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.01.07 | 13:43

1
Изгубени в превода

Добави коментар

Водещи новини