АП: Музеят на тоталитарното изкуство пали дебат в България

  • 24 август 2011 18:17

  • 1412
  • 3
АП: Музеят на тоталитарното изкуство пали дебат в България
© Булфото

Гигантски статуи на съветските диктатори Ленин и Сталин, картини на вдъхновени работници, огромна червена звезда в прослава на компартията. България все още продължава да се люшка измежду проблематичното си комунистическо наследство и отваря музей, посветен на неговото изкуство, пише американският вестник „Вашингтон пост", цитирайки „Асошиейтед прес".

Музеят на тоталитарното изкуство в София символизира дългата и мъчителна раздяла на България с комунизма, пише агенцията. Хиляди статуи и картини от тоталитарната ера се изваждат от прахта, от тавани и килери, за да се възстановяват за новия си дом.

Разпалва се дебат дали музеят създава романтична представа за Съветската ера или учи младите поколения за нейните ужаси. Други бивши сателити на СССР, като Чехия и Унгария, отдавна имат подобни музеи. Фактът, че това отне на България доста повече време, е знак, че преходът към демокрация е завършен, допълва агенцията.

Над 100 експоната ще бъдат изложени на показ в музея, който ще отвори врати следващия месец, за да покаже как изкуството е трябвало да бъде създавано съгласно строга идеологическа линия.

Според културния министър Вежди Рашидов много от произведенията отиват далеч над пропагандата, защото са истински произведения на изкуството.

Припомня се и амбицията на София са бъде европейска столица на културата през 2019 г. Правителството пък пое инициативата да превърне столицата в привлекателна културна и туристическа дестинация. В тази посока са плановете за т.нар. български Лувър, който трябва да покаже най-доброто от историята на страната, разтягайки я до древността.
Агенцията цитира и медийния експерт Георги Лозанов, според когото такъв музей е нужен, защото ще показва на младите поколенията историята на един период, който никога не трябва да се повтаря. „Ние сме последната страната от бившите социалистически държави, която няма музей", допълва той.

Последвайте канала на

1412 3

Коментари 3

Добави коментар
оффф-един некомпетентен гражданин на България

2012.01.11 | 16:01

3
х'американсите били писали - тяхната партикуларна глобализация поробила света не е по-добра. за съжаление милата ни родина не се люшка "измежду" (много селски израз за какъвто и да било вестник, защото не изразява нищо) комунистическото си минало. сега България е между турция и америка - новото духовно робство, заменило злите руснаци, от които американците перманентно и свръхуспешно спасиха света :)
Демирева

2012.01.11 | 15:57

2
Какво му беше лошото на социализма.Демократите изтрепаха 1100 000 българи и продължават да трепят.90% от населението живее в мизерия глад и болести.Само те искат да живеят другите да умират.
Гец

2011.09.19 | 18:45

1
Георги Лозанов е едно дървено племпало.Може ли въобще той да направи една антология между социализма и сегашната действителност.9-ти септември е една СЛАВНА дата в българската история-тогава се постави началото на един справедлив за преобладаващата част от населението строй .........

Добави коментар

Водещи новини