Все повече хора проверяват любимия с детектор на лъжата

  • 09 ноември 2013 06:42

  • 6221
  • 2
Все повече хора проверяват любимия с детектор на лъжата
©

Макар да сме свикнали да свързваме полиграфските изследвания с разпит на престъпници и разкриване на тежки престъпления, днес все по-често хората избират детектор на лъжата за разрешаване на въпроси от ежедневието, подлагайки на тест любимия, бизнес партньорите или други близки от обкръжението.

Как да прилагаме детектора на лъжата за лични цели разказа за БТА криминалният психофизиолог Йоан Владимиров от "Полиграф
БГ". Той описа ситуации, в които брачни партньори проверяват отношенията си, родители - децата си, шефове - подчинените си. За да бъде направено едно полифизиографско изследване, трябва да бъде извършено някакво конкретно негативно деяние.

Тестът установява само действия, без чувства или емоции, обясни експертът. Не може да се задават въпроси от рода "Ще ме обичаш ли винаги", "Аз ли съм човекът, който най-много си обичал/а". Причината е, че чувствата се променят. Затова съветът на Владимиров е хората да се съсредоточават върху проверка на определени постъпки.

Процедурата

На първо място се определя темата на изследването, след което се прави предварителна среща с изследваното лице и поръчителя на задачата. Обсъждат се въпросите, които трябва са зададени коректно и разбираемо за изследвания. Желателно е, когато лицето се изследва, IQ-то му, т.е. коефициентът за интелигентност да е 70, като минимумът е 55, защото под тази норма е възможно да не осмисля правилно въпросите. При по-нисък коефициент не може да се заключи със сигурност дали лицето е искрено или не, тъй като не е ясно дали прави разлика между добро и лошо и не осъзнава последиците от действията си . Затова не е прието да се изследват малки деца, тъй като ценностната им система не е изградена.

Тестовете

Двата основни вида тестове, които се използват в зоново-сравнителната техника са многотематичен и еднотематичен. Тези с повече от една тема се прилагат, когато един родител, например, иска да разбере дали детето му има наркотична зависимост, дали употребява алкохол повече от веднъж месечно, или има скрити оценки за срока. За всяка една от трите теми се задава по един въпрос и ако има присъствие на реакция по някои от въпросите /или и по трите/, се прави отделно еднотематичен тест за потвърждаване на резултатите от конкретния въпрос. Тоест с единия тест се установява дали даденото лице е извършило или е замесено по някакъв начин с деянието, а със следващия се доказва дали той е извършителя или по-някакъв начин директно или индиректно е участвал.

Начинът на действие

Полиграфът изследва физиологичните реакции, които протичат в организма при задаване на въпроса, предизвикани от страха дали ще бъдеш разкрит и ще получиш наказание. Ако няма такъв страх, полиграфът не може да засече присъствието или липсата на лъжа. Измерват се дишане, сърдечносъдова дейност, потене, мускулна дейност. Един от често задаваните въпроси е дали от това , че
лицето е притеснено, е възможно да причини реакции, които да показват наличие на лъжа - това категорично не може да се случи, тъй като всеки човек се притеснява по време на изследването, дали от факта, че ще бъде разкрит или от страха, че ще бъде допусната грешка или от самата ситуация, че е подложен на изследването, коментира психофизиологът.

Провежда се тест на базата на който апаратурата се настройва към тоничното равнище на изследването лице и се търсят всъщност изменения от това тонично равнище. Обясненията "бях притеснен","имам високо кръвно","много съм обиден" и други не влияят всъщност на изследването, смята Йоан Владимиров. Според него изследването не може да бъде направено против волята на човека, затова предварително с него се подписва декларация за съгласие.

Може ли да излъжем полиграфа?

Много разпространено като схващане е, че има обучени хора, които да прилагат контрамерки по време на полифизиографското изследване. Тези работи, които сме гледали по филмите с кабърчето или камъчето в обувката, съществуват, но не могат да проработят, тъй като причиняването на болка води до повишаване на електродермалната проводимост, процесът протича по неестествен начин и от там се получава изкривяване в изследването. Съвременните полифизиографи обаче имат датчици за движение на ръцете или краката и такива действия се засичат, каза Владимиров.

Същото се получава и при опита да се прилагат ментални контрамерки. Тогава протичат определени реакции, които са нетипични, несвойствени, а едно от първите неща, на които се обучава добрият полиграфист, е да разпознава именно тези контрамерки. Това важи и ако лицето е пило успокоителни или е взимало наркотични вещества.

Достоверност

Реално полиграфът може да даде грешни резултати при няколко ситуации. Едната е, ако не бъде използван подходящия тестови формат, а другата - ако изследваното лице е психотичен тип, т.е не разбира последиците от деянията, които е извършило. Третият вариант е некомпетентен полиграфист, който няма нужната квалификация, не е обучен добре, а такива в България има, посочи Йоан Владимиров.

Дипломите, които доказват достатъчна компетентност за работа с полиграф, са от Backster School of Lie Detection, Сан Диего, САЩ. Освен по сертификатите, достоверността на полиграфистите може да бъде проверена по начините, по които се провеждат тестовете, коментира експертът.

В едно изследване не бива да бъдат задавани повече от три релевантни въпроса в зоново-сравнителната техника, която е еталон в съвременните полиграфски изследвания, тоест три значими въпроса свързани с темата. Не съществува вариант, в който в един тест може да бъдат зададени по шест, седем или осем въпроса. По думите на Владимиров ако бъдат зададени повече от три релевантни въпроса, тогава се получават сериозни изкривявания при резултатите и има фалшиво позитивни или негативни резултати.

Цени и резултати

Цените на тестовете започват от минимум 150 лв., всяка цена по-ниска от тази би могла да подскаже, че изследването вероятно не е извършено по най-добрият начин. Едно изследване може да достигне и до хиляди лева. Много често хората идват с предварителни очаквания за определен резултат и каквото и да им бъде предоставено, няма да повярват, освен ако не е този резултат, който очакват да чуят.

Затова ние им даваме снимки на полиграмите и отчет, в които са описани въпросите и реакциите, така че ако има съмнения за не добре извършено изследване, винаги могат на базата на тези документи да се консултират с друг експерт, допълва криминалният психофизиолог.

Последвайте канала на

6221 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.11.12 | 12:54

2
Пак си пил бе идиот!Ела тука на полиграфа!...Няма нужда....и по курви също ходих......
Бай Киро

2013.11.10 | 15:05

1
Проверката била висша форма на доверие.

Добави коментар

Водещи новини