Празникът на Калоферската дантела събира плетачки от цялата страна

  • 08 август 2019 07:30

  • 428
  • 0
Празникът на Калоферската дантела събира плетачки от цялата страна
© Pixabay

Празникът на Калоферската дантела в Калофер, който тази година се провежда за 20 път, събира плетачки от цялата страна. Юбилейното издание, по думите на организатора Антоанета Първанова, ще продължи три дни, от 15 до 17 август, и ще покаже както автентични модели от началото на 20 век, така и изделия с вплетени съвременни авторски мотиви. Днес Калофер отваря врати за плетачките на совалковата дантела от цяла България, които ще творят заедно до 14 август и чиито произведения ще бъдат показани в специална изложба.

Този занаят е привнесен у нас след Освобождението от чужбина, но за много кратко време е станал основен поминък на калоферските жени и е помогнал за възраждането на китния подбалкански град, разказва пред БТА Първанова. По технология Калоферската дантела произхожда от Брюкселската дантела, която се развива и претворява в самобитно българско изкуство. Наричана е "бялата магия" и е едно от най-фините женски изделия, запазено до днес, подчерта Антоанета Първанова.
Това, което я прави уникална и различна от Брюкселската дантела са моделите, които местните плетачки създават, използвайки нови елементи, с което тя придобива свой стил, категорична е организаторката на празника. Плете се с дървени малки совалки върху цилиндър, като броят на совалките може да бъде 5, 10, но може да стигне и няколко стотин, в зависимост от модела.

Сред първите, които започват да работят дантелата, е Донка Шипкова, която е изпратена да учи в Рисувалното училище в София, припомня Първанова. Там калоферското момиче успява само за две години да се научи да плете Брюкселска дантела, но заради вкарването на нови и уникални мотиви, тя е изкарана като самостоятелно изкуство.

В Калофер Шипкова създава първото и единствено в България дантелно училище, което съществува под различна форма до края на 40-те години на миналия век. С времето дантелата се доразвива и обогатява и като занаят се предава от майка на дъщеря, от баба на внучка. Навремето дантелата се е използвала в бита като украса на дома, но днес е типично произведение на изкуството. Някога са се изработвали покривки за маса и легло, украси за възглавници, карета и тишлайфери, гоблени, декорации на кърпи, но в по-новото време тя вече е част от дрехите на калоферката под най-различна форма.

Калоферската дантела се плете с много тънки конци в светли тонове - бяло и екрю, като вече се използват и конци от ламе.

По време на празника за любителите на това изкуство ще има демонстрации и базар на дантела, както и възможност всеки посетител да опита как се получава "бялата магия", за което обаче, по думите на Антоанета Първанова човек трябва да има вродено чувство за това.

Идеята на организаторите да съберат плетачки от цялата страна е да се създаде възможност за обмяна на опит на различни техники, като целта е да се намерят най-близките до оригиналната плетка.

Официално празникът ще бъде открит с тържествена литургия в храма "Св. Богородица" на 15 август, където в 10.30 часа ще бъде отслужен и водосвет за здраве и просперитет на жителите на Калофер. Веднага след това ще бъде открита изложба на произведения от дантела, изработени по време на кръжока, в който са участвали момичета на различна възраст, занимаващи се с това изкуство от две години.

Ще има и изложба на калоферския художник Илия Янакиев, чието творчество е повлияно от калоферската дантела, която той влага в много свои картини. Ще бъдат експонирани и предмети от калоферска дантела на старите майсторки, като всяка една дантела ще бъде съпътствана с житейската история на своя автор.

"Бялата магия" е спектакъл, посветен изцяло на калоферската дантела, чийто автор Иван Колев работи в Националния музей "Христо Ботев". Спектакълът се реализира изцяло със средства, набрани чрез безпрецедентна акция сред жителите на Калофер. Произведения на дантеленото изкуство ще покаже Елгина Величкова, която е част от формалната група "СедянкаТа", където се занимават с дантела и народни шевици.

В отделна изложба организаторите ще проследят историята на калоферската дантела, като сред експонатите ще могат да се видят предмети, собственост на царския двор, сред които и цели рокли.

"Пътят на дантелата" ще бъде и мотото на дискусия, в която ще участват преподаватели и изследователи на това изкуство, добавя Антоанета Първанова.

Последвайте канала на

БТА
428 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини