Отличиха Райна Кабаиванска с престижна награда

  • 03 август 2019 15:40

  • 1506
  • 1
Отличиха Райна Кабаиванска с престижна награда
© НБУ

На 2.08.2019 г. във Верона легендарната дива Райна Кабаиванска получи наградата Мария Калас, съобщиха от Нов български университет.

Примата ни е първата чужденка, която взема голямото отличие. Церемонията по връчването е кулминацията на събитията от фестивала “Мария Калас”, който се провежда под егидата на фондация Арена ди Верона, община Верона и регион Венето. Учредената през 2013 г. награда се присъжда на италиански творци в областта на оперното изкуство с исторически принос за славата на Арена ди Верона.

Дебютът на Райна Кабаиванска в най-прочутия в света античен театър е през 1970 г. в „Манон Леско“. Партнира ѝ Пласидо Доминго, диригент е Нело Санти, режисьор Натаниел Мерил. През 1997 е последното излизане на Кабаиванска на Арената, заглавието е „Мадам Бътерфлай“, а диригент е Даниел Орен. Постановката на Бени Монтресор е сътворена единствено за българското сопрано. 20 000 зрители изпълват театъра всяка вечер. Добавят се две извънредни дати.

Последният спектакъл е сбогуването на Кабаиванска, тогава на 63 г., с ролята на Чо Чо Сан. След финала му, приемайки от сцената аплаузите на публиката, Кабаиванска вдига ръка към небето и казва: „Посвещавам го на теб, Мария.“

Сред досегашните лауреатите на наградата "Мария Калас" са режисьорът Франко Дзефирели, баритоните Ренато Брузон и Роландо Панераи и др. На церемонията по награждаването учениците на Кабаиванска Рейналдо Дроз и Киара Изотон изпълниха арии и дуети от опери на Верди и Пучини. 

През септември (10-29.09.) Райна Кабаиванска ще бъде в София за своя 19-ти Международен майсторски клас, организиран от Нов български университет.

Последвайте канала на

1506 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.08.07 | 08:47

1

дърта мафиотска кyрвa

Добави коментар

Водещи новини