Боил Банов: България трябва да свикне, че и творците плащат данъци

  • 13 юни 2019 15:10

  • 613
  • 3
Боил Банов: България трябва да свикне, че и творците плащат данъци
© Novini.bg

България трябва да свикне, че и творците трябва да плащат данъци и също са обект на конфликт на интереси. Това заяви министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за по време на заседание на парламентарната комисия по култура и медии.

По отношение на необходимостта за вписване на Народните читалища в Търговския регистър министърът на културата посочи, че това стои нелогично.

,,Но от друга страна, читалищата всъщност са неправителствени организации – те имат своята държавна подкрепа, но не са държавна структура. Към момента не мога да предложа решение в тази посока'', пояснии Банов.

Той посочи, че България трябва да свикне, че и творците трябва да плащат данъци и също са обект на конфликт на интереси – така, както е по света.

,,Сега имаме уникален случай с г-жа Кутева, която трябва да уволня, защото не си е попълнила в декларацията, че е председател на ансамбъл ''Филип Кутев''. Предполагам, че г-жа Кутева не знае новите промени в закона'', обясни той.

На въпрос каква е съдбата на Плевенския театър Банов обясни, че има проект за цялостна реновация. Той посочи, че когато се инвестират 5 млн. лв., трябва да се направи всичко, а не частично.

,,Проектът ще се препроектира – процесът ще стане бързо, защото проектантът е същият. Опитваме се да представим проекта така че по-малък процент да бъде самоучастието, за да не ги обречем за години напред да връщат'', коментира още културният министър.

Във връзка със съдбата на кораба-музей ''Радецки'' Банов заяви, че правителството вече отпусна необходимото финансиране, за да бъде той ремонтиран.

,,В момента даже експерти на НИМ са в Браила – това е единствената корабостроителница, която може да го строи, защото нашата, за съжаление, е фалирала. Така че експертите са там и се очаква скоро да се пусне обществената поръчка'', заяви Банов. Той изрази надежда до есента корабът да бъде пуснат по реката.

Последвайте канала на

Novini.bg
613 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.06.13 | 20:46

3

Aлооо...Банов съм,я се скрий...!

поручик

2019.06.13 | 15:50

1

Този е толкова прост, че пак ще обърка комисионната и пак ще има Ало, Банов съм!

2019.06.13 | 16:18

2

а ти си го надминал

Добави коментар

Водещи новини