Столична библиотека организира дни на португалския език и култура „Португалски пътеки в София“

  • 18 март 2019 09:22

  • 201
  • 0
Столична библиотека организира дни на португалския език и култура „Португалски пътеки в София“
© Pixabay

Португалският езиков и културен институт „Камойнш София“ и Столична библиотека през месец март организират дни на португалския език и култура „Португалски пътеки в София“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

От 18.00 часа днес в Столична библиотека ще бъде открита фотографската изложба „Португалски пътеки“ с автор проф. д-р Марин Паунов, който е познавач и почитател на португалската култура. Изложбата в галерия „София“ ще даде възможност на българската публика да пътува (поне духом) из различни региони на тази прекрасна градина на морския бряг и може да бъде разгледана до 1 април 2019 г.

Столична библиотека организира и инициативата „На кино в библиотеката“, където ще бъдат представени три филма, два от които са шедьоври на „бащата“ на португалското кино – Маноел де Оливейра:

На 21 март 2019 г. от 18.00 часа в зала „Вяра“ ще бъде прожектиран „Порто от моето детство“ – документален филм за град Порто на режисьора Маноел де Оливейр, създаден за „Порто - Европейска столица на културата 2001 г.“. Филмът събира на едно място детските спомени за града на португалския режисьор. Продължителност 62 мин. със субтитри на английски език.

На 25 март 2019 г. от 18.00 часа в зала „Вяра“ ще бъде представен „Връщам се у дома“ – Париж в началото на 2000 г. Жилбер Валенс (Мишел Пиколи) е известен португалски актьор, който получава голяма роля, когато го връхлита трагедия: съпругата му, дъщеря му и зетят му умират в автомобилна катастрофа. Сега, вече отговорен за възпитанието на своя внук, Валенс разбира, че е време да преосмисли своите житейски избори и кариерата си. Режисьор: Маноел де Оливейра, продължителност 90 минути със субтитри на английски език.

На 27 март 2019 г. от 18.00 часа в зала „Вяра“ ще бъде представен „Флорбела“ – родена на 8 декември 1894, Флорбела Шпанка била непозната и неразбрана за времето си жена. Филмът проследява историята в период на литературна криза, в която тя престава да се изразява посредством писането заради смъртта на любимия си брат Апелеш – офицер във военноморската авиация, чийто хидроплан потъва в река Тежо.

Филмът отдава почит към една от най-значимите португалски поетеси на ХХ век, режисьор Висенте Алвеж до О, продължителност 114 минути със субтитри на български език.

Всички събития са с вход свободен.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
201 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини