Старозагорската опера предлага на меломаните вече и безплатни концерти "антре"

  • 20 февруари 2019 08:07

  • 292
  • 0
Старозагорската опера предлага на меломаните вече и безплатни концерти "антре"
© Pixabay

Безплатни концерти "антре" предлага на меломаните от този месец и Старозагорската опера, каза за БТА директорът й Огнян Драганов. Това е традиция, която е на повече от век и твърде популярна по света.

Във фоайето на Старозагорската опера вече е подреден специален кът за срещата, която продължава час, преди представление. Изнесен е и част от гардероба на трупата, от който всеки желаещ можеше да се възползва и да си направи снимка. Така само за минута любителите на операта могат да се превърнат в Трубадур, Кармен, Дон Кихот. Възможностите са много, защото и заглавията в програмата на Старозагорската опера са много.

"Целта е, освен публиката да се чувства удобно във фоайето, да се запознава и с повече музика. Музиката е океан, който изпълва с любов нашите сърца. Обаче много от тази любов остава неконсумирана, тъй като не стига до нас", каза Огнян Драганов.

"Идеята ни е да не припознаваме музиката само чрез пет симфонии и още толкова опери. Затова сме се погрижили да направим достояние непозната за нас музика, на добре познати и известни в Европа композитори. Концертите преди представленията ще бъдат все повече и все по-разнообразни", допълни директорът на Старозагорската опера.

Първият концерт "антре" вече е готов. Негови изпълнители са солисти и музиканти, които са от България, Русия, САЩ и Великобритания, които имат договори със Старозагорската опера. Това е дуото цигулка и пиано - рускинята Екатерина Родионова и американката Бриана Гейл Елисън, срещнали се като колеги тук, на българска сцена. В концерта участва и новият бас-солист на операта Едуин Кей със съпровод на пиано - Деница Петрова.

Кей предлага стилна програма от песни от английския композитор Рейф фон Уйлям. Той е песенен и симфоничен композитор, творил по време на Пучини, Бритън и др.

Eдуин Кей е в България от началото на 2018 г., а в Стара Загора - от месец септември. Тук е с приятелката си Джои, която свири на кларинет в оркестъра на операта. И двамата са от Англия. Той е на 27 години и е от Бирмингам. Завършил е бакалавърска степен оперно пеене в Манчестър. Назначен е за солист в Старозагорската опера. Пял е повече барокови произведения. Първата му сценична реализация ще бъде в предстоящата на 8 март премиера на операта на Росини "Италианката в Алжир" в ролята на капитана на корсарите Али. Готов е вече да се включи в ролята на Бонзо в "Мадам Бътерфлай", Монтероне в "Риголето", Колин в "Бохеми" и т.н.

Кей разказа, че Бирмингам има над 3 милиона жители, а Стара Загора му харесва със спокойствието, с изкуството и културата си, със сърдечните хора и колеги и с възможността да се учи от големи диригенти и артисти. Двамата с Джои искат да останат в България и да създадат свой репертоар.

Българката Деница Петрова представя камерен концерт по произведения на Хендел. Тя е старозагорка, възпитаничка на Националното музикално училище "Христина Морфова". Завършила е пиано в Пловдивския университет при проф. Роксана Богданова. В операта започва работа на 18 години през далечната 1996 г. като корепетитор на хора. И до днес помага на млади певци, които тепърва започват да работят върху ролите.

Последвайте канала на

БТА
292 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини