Край Свищов се извършват спасителни археологически разкопки

  • 14 ноември 2018 11:26

  • 1152
  • 0
Край Свищов се извършват спасителни археологически  разкопки
© Novini.bg (архив)

Край Свищов се извършват спасителни археологически разкопки заради полагането на нов газопровод, съобщи за БТА археологът Марин Маринов от Историческия музей в крайдунавския град. 

Екипите, които проучват локализираните селища по дължината на бъдещото трасе, са ръководени от специалисти от НАИМ към БАН. 

Заданието за изследване на терена с дължина над 40 километра е направено от "Булгартрансгаз", уточни Маринов. Разкопките при с. Овча могила вече са приключили. Там е изследвано селище от ранната бронзова епоха, а находките, сред които гроб с открит скелет, предстои да бъдат проучени. 

В същия район друг екип извършва теренни изследвания на селище и вили от Римската епоха, с вероятна датировка между първи и трети век. Друго римско селище е разкрито и в района на село Козловец.

Размерът на терена край селото, който специалистите трябва да изследват, е над 1200 декара. В района на село Българско Сливово се проучва локализирано селище от ранното Средновековие. 

След приключване на спасителните археологически разкопки ще започне реализацията на мащабната инвестиция за газифициране на Свищов. Очаква се в началото на пролетта на идната година да започнат дейностите, посочиха от общината. 

Последвайте канала на

БТА
1152 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини