Изложба на италиански фотограф показва в Габрово карнавалните традиции на остров Сардиния

  • 12 ноември 2018 09:59

  • 440
  • 0
Изложба на италиански фотограф показва в Габрово карнавалните традиции на остров Сардиния
© Pixabay

Изложба на италианския фотограф Андреа Салваи показва в Габрово карнавалните традиции на остров Сардиния. Колекцията е под наслов "Две лица. Карнавалните традиции на остров Сардиния" и е открита в Дома на хумора и сатирата. Това съобщи Светлана Михайлова от дома.

Изложбата включва 24 фотографии, които показват възродения в родното село на автора маскараден ритуал Sa Tuvera и карнавала в града Каляри.
Възраждането на древния празник Sa Tuvera започва преди десетина години в село Соргоно, благодарение на интереса на група изследователи, учени и любители, които проследяват историята на няколко запазени маски в местния музей, обясни Михайлова. След срещи с жители на селото изследователите на празника стигат до стихотворение, в което се описва езически ритуал. Текстът на стихотворението разказва за мъже, облечени в кожи, чиито лица са начернени с въглен или са покрити с черни маски. Други участници в ритуала са били маскирани като животни. Предполага се, че ритуалът е бил посветен на почитания от овчарите и земеделците в района бог Дионис, а изпълнението му е било практикувано, за да има повече валежи от дъжд.

Фестивалът се състои в дните на тържествата в чест на Свети Антонио - 16, 17 и 18 януари. Шумните маскарадни шествия в стария квартал Стампаче в Каляри съществуват от края на 40-те години на миналия век. Те са известни под името Ratantira. Името произлиза от барабанния ритъм, който създават участниците в шествието. През 80-те години навлизат нови маски и карнавални персонажи, сред които са образът на бразилската певица Кармен Миранда и образи на други филмови и театрални звезди.

Фотографската изложба на Андреа Салваи може да бъде видяна в Музея на хумора и сатирата до 30 юни 2019 година.

Последвайте канала на

Novini.bg
440 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини