Боил Банов ще се произнесе за археологическите разкопки край АМ "Струма"

  • 09 октомври 2018 11:34

  • 988
  • 0
Боил Банов ще се произнесе за археологическите разкопки край АМ "Струма"
© Булфото/Архив

Министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за ще обяви официално в Благоевград решението за съдбата на археологическите обекти, разкрити по време на спасителните проучвания по трасето на автомагистрала "Струма" край село Покровник.

Въпреки че откритите при проучването ценни обекти от римско селище не потвърдиха очакванията на археолозите, че това е древния град Скаптопара, който благоевградчани смятат за начало на своята история. Преди месец специализираният експертен съвет към министъра на културата реши три от тях - гробницата, раннохристиянски храм и римска баня, да бъдат запазени чрез преместване  извън  трасето на магистралата.

Агенция Пътна инфраструктура пое ангажимент да финансира проекта за това, както и за съхранението им, докато се вземе решение за тяхната социализация  и експониране като музей на открито.

На срещата днес по обяд с областния управител и кмета на Благоевград  министър Банов е поканил и представители на Инициативния комитет „Спаси Скаптопара“, които месеци наред протестираха с искане за изместването на трасето на магистралата, информираха от БНР.

Последвайте канала на

Владимир Василев
988 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини