Уникална за света богиня показват в музея в Плевен

  • 05 юни 2018 07:20

  • 3547
  • 0
Уникална за света богиня показват в музея в Плевен
© РИМ Плевен

Уникална за света статуетка на богиня на трон отпреди 7 хиляди години, предизвиква въображението на гостите на Регионалния исторически музей в Плевен, обяви директорът на музея д-р Володя Попов, предаде БТА.

Той е категоричен, че Балканският полуостров и конкретно България са най-наситени в света с история и находки от тази история - движими и недвижими паметници на културата. "Няма друго място по Земята, което да е така наситено с уникати в дълъг хронологически период, както България", убеден е Попов като специалист-археолог.

Той разкрива, че точно по тези съображения, искат пред обществеността и пред хората, които идват в музея, във всяка експозиция да показват уникални неща, които са единици в България и света.

"Първият експонат, който сме отделили в отдел "Археология" като самостоятелен, за да поставим акцент върху него, е една богиня, седнала на стол или на трон, от 5 хиляди години преди новата ера. Това означава, че ни делят 7 хиляди години от момента, в който тя е изпълнявала своите функции в култово-обредната система в периода на халколита", поясни експертът.

"Такива богини ние имаме четири в нашия музей, а в света няма открита нито една. Трудно е човек да осмисли уникалността на тези находки. Това са богините от халколитното селище, намиращо се на територията на сегашното плевенско село Телиш", допълни специалистът.

Помолен да коментира факта, че тази богиня има форми на извънземно, което сме виждали в научно-фантастични продукции, археологът коментира така: "Тази богиня е автентична в погледа, във виждането, в мирогледа на хората от онези общества. Това, че във времето ние идентифицираме тези форми като евентуално форми, приличащи на извънземни, е тема върху която биха могли да работят и експерти, и хора, които имат силно виртуално мислене", казва д-р Попов.

Според него този уникален експонат може да предизвика въображението на гостите на музея с това, че е на 7 хиляди години и е с такива форми. Освен тази богиня, музеят в Плевен показва в отдел "Археология" златни, сребърни и монетни съкровища, които впечатляват туристите. Само по време на тазгодишната Европейска нощ на музеите, когато входът бе свободен, уникатите в Плевенския исторически музей привлякоха над 8 хиляди посетители.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3547 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини