Музеят в Добрич представя най-новите артефакти от 200 000 експоната

  • 23 май 2018 15:30

  • 2539
  • 0
 Музеят в Добрич представя най-новите артефакти от 200 000 експоната
© Булфото (архив)

Регионалният исторически музей в Добрич представя най-новите артефакти от близо 200 000 експоната от VI хилядолетие преди Христа до наши дни, събрани във фондовете за 65 години изследователска дейност. Експозицията е посветена на годишнината от създаването на културния институт.

Сред последните находки в археологическата колекция са мраморен капител с богата украса от ранновизантийския период - V-VI век, открит в криптата на базилика в крепостта "Залдапа".

От най-големия античен град във вътрешността на Добруджа е и мраморна пластика и погребален комплект за угощение. Изложбата представя и амфора с 1220 бронзови монети от времето на римските императори Юстин I, Юстиниан Велики и Юстин II. Съкровището е изровено заедно с бронзов колан на старобългарски воин от Х век в укреплението в местността "Славната канара" край добричкото село Дебрене.

Експозицията проследява десетилетията проучвателска работа и при създаването на музейните фондове от ръкописи, книги, отличия, лични вещи на класиците на българската литература Йордан Йовков и Дора Габе, на патриарха на българския балет Анастас Петров, на неговия брат - художника Петър Дачев, на примата на Народния театър Адриана Будевска.

В изложбата оживяват с документи, фотоси, офицерски униформи и въоръжение и исторически събития от есента на 1940 година, когато Южна Добруджа се възвръща в пределите на България. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2539 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини