Музейната експозиция към СУ за историята на радиото в България ще носи името на проф. Веселин Димитр

  • 19 май 2018 08:24

  • 10636
  • 0
Музейната експозиция към СУ за историята на радиото в България ще носи името на проф. Веселин Димитр
© Novini.bg

Музейната експозиция за историята на радиото в България към Софийския университет "Св. Климент Охридски" от днес ще бъде наименувана на нейния създател - проф. Веселин Димитров. Церемонията е от 16.00 ч. във Факултета по журналистика и масова комуникация, съобщават организаторите.

Встъпителни думи ще произнесат проф. Анастас Герджиков - ректор на СУ, проф. Чавдар Христов - зам.-декан на Факултета по журналистика и масова комуникация, доц. Вяра Ангелова - ръководител на катедрата "Радио и телевизия", и Ивайло Савов - директор на програма "Хоризонт".

Събитието е в програмата за отбелязването на 130-годишнината на СУ, 20 години от създаването на музейната експозиция и е посветено на 80 години от рождението на проф. Веселин Димитров.

Проф. Веселин Димитров (19 май 1938 - 25 юни 2009) е дългогодишен преподавател и декан на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ. Автор е на 17 монографии и над 130 научни студии и статии. Създател е на две научни дисциплини - "История на радиото в България" и "Радиопрограмиране", и на университетското радио "Алма Матер". Съавтор е на концепциите за две популярни радиопредавания - "България - дела и документи" и "Разговор с вас", както и на прототипа на днешната програма "Хоризонт" на БНР с предаването "От 6 до 8" - 1966 г.

Носител е на голямата награда на БНР "Сирак Скитник", орден "Св.св. Кирил и Методий" - огърлие, първа награда на СБЖ за история, теория и критика, на почетния знак на СУ - първа степен, два пъти носител на почетния знак със синя лента на СУ. Почетен доктор е на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Бил е член на Програмния съвет на БНР, председател на конкурса "Осма муза" и постоянен член на журито на журналистическата награда "Паница".

Последвайте канала на

БТА
10636 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини