Славчо Пеев получава голямата награда за принос в хумора и сатирата на името на Георги Калоянчев

  • 08 март 2018 18:20

  • 3985
  • 1
Славчо Пеев получава голямата награда за принос в хумора и сатирата на името на Георги Калоянчев
© Булфото

Актьорът Славчо Пеев е удостоен с голямата награда на името на Георги Калоянчев - за цялостен принос в хумора и сатирата. Той ще получи отличието на спектакъла по връчването на националните награди "Златен кукерикон" на Сатиричния театър "Алеко Константинов" на 1 април от 19.30 ч. Това съобщи днес пред репортери директорът на театъра Калин Сърменов, инициатор на отличията. Те бяха връчени веднъж преди четири години по време на предишния му мандат.

Неговият екип е определил номинациите между изгледаните 27 представления от София и страната, включително независими проекти.

"Златен кукерикон" за спектакъл си оспорват моноспектакълът на Захари Бахаров "Чамкория" по романа на Милен Русков, постановка на Явор Гърдев в Театър 199 "Валентин Стойчев", "Богът на касапницата" от Ясмина Реза на Антон Угринов в Народния театър"Иван Вазов", с номинация и за женска роля - на Александра Василева, и "Редки тъпанари" на Теди Москов по филма на Марио Моничели "Неизвестни извършители" в Русенския театър, номиниран и за режисура.

Останалите актриси, кандидатки за отличието за женска роля, са Албена Колева за "Работно време" на Камен Донев в Пловдивския театър, Лилия Маравиля и Стефания Колева - за"Алонсо" в Театър "София" от Щефан Фьогел на Марий Росен, който е номиниран за режисура. Третият претендент в категорията е Борислав Чакринов за "Истината" от Флориан Зелер в Сливенския театър и "Лъжата" от същия автор в Бургаския театър.

За участието си в двата спектакъла за мъжка роля са номинирани Асен Блатечки - за "Лъжата", и Иван Бърнев - за "Истината". Техен конкурент е Николай Урумов за "Мнимият болен" от Молиер в Габровския театър, на която актьорът е и режисьор.

Кандидатите за "Златен кукерикон" за изгряваща звезда са Мила Люцканова за ролите си в "Авеню Q" - бродуейски мюзикъл за възрастни от Джеф Уити, Робърт Лопес и Джеф Маркс, постановка на Уест Хайлър и Петър Кауков в Столичния куклен театър, Ненчо Костов за "Комичната илюзия" от Пиер Корней на Васил Дуев във Варненския театър и Сабина Коен за "Тартюф" от Молиер на Венцислав Асенов във Врачанския театър.

Спектакълът за награждаването ще е смешен и сатиричен - на прицел ще са случки от обществената действителност през последната година, между които сделката за ЧЕЗ и посещението на руския патриарх Кирил, каза Калин Сърменов. По думите му, така артистите от трупата ще изиграят и житейската си роля на сатирици. Скечовете ще се редуват с музикални изпълнения. Идеята е връчването на наградите да стане традиция - на 7 април, рождения ден на Сатиричния театър, когато беше и първата церемония.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3985 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Веселин Василев

2018.03.09 | 13:23

1
Да е жив и здрав.

Добави коментар

Водещи новини