Ива Битова в Първо студио на БНР

  • 28 декември 2015 16:32

  • 899
  • 0
Ива Битова в Първо студио на БНР
©

На 26 май 2016 от 21:00ч. Ива Битова ще изнесе концерт в Първо студио на БНР.

Ива Битова е навярно най-добре познатото в световен мащаб име на съвременната чешка авангардна сцена, за която тя е това, което е Баланеску за румънската, Дреш за унгарската, Борис Ковач за сръбската, или Теодосий Спасов за българската сцена, т.е. музикант с уникален почерк и трайна следа в музиката, с чието име хората свързват най-високите постижения в съвременната култура на съответната страна.

Битова е родена в Брунтал, чешката част на Силезия, в музикантско семейство - дъщеря е на ромския унгарски китарист, контрабасист и тромпетист Калман (Коломан) Бито и на певицата Людмила Битова, от които наследява таланта си и на инструменталист, и на вокалист - това е важно да се каже, защото едно от най-характерните (и магнетични) неща в музиката на Битова е органичното единство на пеенето и цигулката, които сякаш са продължение едно на друго. Разбира се тук включваме и солидното академично образование, актьорската кариера в голямото кино (от "Розови сънища" на Душан Ханак (1977) до наши дни - "Желари" на Ондржей Троян (2003), "Трима братя" на Ян Сверак (2014) и др.), концертите буквално по целия свят от от Ню Йорк до Япония, съвместните проекти с други световни величини от джаза и съвременната аванагрдна музика - Фред Фрит, Том Кора, Крис Кътлър, Катерина Борнефелд от The Ex, Джордж Мраз, Лешек Можджер, Михай Дреш, записите за Nonesuch и ECM... А паралелно и на съвременната чешка сцена - проекти заедно с Павел Файт, с Доротея Келерова (дуетите на Барток), с Владимир Вацлавек, с Škampa Quartet (Моравската фолклорна поезия в песни на Яначек), с рок-групата Dunaj, с Пражката филхармония...

КОНЦЕРТЪТ, който е исторически, тъй като е първи за Ива Битова в България, се организира от радио фестивала Alarma Punk Jazz и Чешкия център, най-старият чуждестранен културен център в София. Очаквайте и изненади, защото освен соловата си програма, Ива Битова често включва и сешън с друг музикант на сцената.

Последвайте канала на

899 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини