Филмът „Аве” открива „Дни на българското кино” в Потсдам и Берлин

  • 18 май 2015 13:11

  • 2032
  • 0
Филмът „Аве” открива „Дни на българското кино” в Потсдам и Берлин
©

Филмът „Аве” на режисьора Константин Божанов ще открие „Дни на българското кино” в Германия, които се провеждат за трети път от 22 до 24 май 2015 г. в Потсдам и Берлин.

„Аве” разказва как докато пътува на стоп за погребението на свой приятел, Камен (Ованес Торосян) среща 17 годишната Аве (Анжела Недялкова) - бегълка, която търси своя проблемен брат. По време на пътуването си, Аве въвлича Камен във все по-големи проблеми, а той неусетно се влюбва в щурото и странно момиче.

Освен Ованес Торосян („Тилт”, „Източни пиеси”) и младата актриса Анжела Недялкова, във филма участват Николай Урумов, Йосиф Сърчаджиев, Койна Русева и др. До сега „Аве” е спечелил награди в „Седмица на критиката” в Кан (2011); Награда на журито на фестивала в Сараево; Награда на критиката на фестивала във Варшава и Награда за млад талант в Хамбург за режисурата на Константин Божанов.

„Понякога в живота се озоваваш във водовъртеж от ситуации, много по-големи и по-силни от теб самият”, споделя Божанов за филма, на който е и косценарист заедно с Арнолд Баркус. „Въртиш се и се мяташ, и ти става все по-трудно да задържиш всичко, което ти е било близко и познато до този момент.” Сценарият е вдъхновен от действителна случка, разтърсила живота на Божанов в младежките му години.

Друга игрална продукция, която е част от програмата на „Дни на българското кино” в Германия тази година, е криминалната комедия „Отрова за мишки” на режисьора Константин Буров и сценариста Венцислав Василев, чиято премиера в България беше в края на миналата година.

Във филма, Пламен е осъден и изпратен в Трудово – Възпитателно Училище за кражба през 1988 г. Там той се запознава с Гудата, Смока и Черньо. През 1989 г. Комунизмът в България рухва, но четиримата заедно продължават по пътя на кражбите и използвайки придобитите умения от незаконната си дейност, влизат в новия за тях свят на бизнеса. Променя се цяла една политическа система, но ще могат ли те четиримата да се променят?

Главните роли в „Отрова за мишки” са поверени на Николай Йовин, Иван Панайотов, Бисер Маринов, Петър Генков, Лора Декова, Петър Върбанов, Димитър Терзиев и Георги Керменски.

„Отрова за мишки” спечели Награда за дебют на Константин Буров на фестивала “Златна роза” 2014г. и Наградата на критиката на “Любовта е лудост”.

Филмът „Виктория” на Майя Виткова разбуни духовете като първото българско участие в основната конкурсна програма на фестивала за независимо кино Sundance 2014 г.

Пълнометражен дебют на режисьорката Майя Виткова, „Виктория” разказва за едноименната героиня, родена в края на комунизма и обявена за „бебе на десетилетието”, тъй като се ражда... без пъп. Лентата проследява как политическите промени в България изправят пред изпитание отношенията между Виктория и майка й Боряна, която преди време се е зарекла да не ражда дете, докато в страната властва тоталитаризъм.

Тилт” (2011) на режисьора Виктор Чучков е четвъртият игрален филм, който ще бъде представен на немските зрители в рамките на „Дни на българското кино”. Една от най-успешните български продукции в последните години, представи България в надпреварата за на Оскарите през 2012 г. и спечели награди от Българската филмова академия; фестивала „Златна роза” и др.

В началото на 90-те години, четирима приятели търсят начин да спечелят пари , за да отворят собствен бар, който ще се казва TILT. При случайна среща на Сташ (Явор Бахаров) и Беки (Радина Кърджилова) се стига до страстна любовна авантюра. Внезапно бандата е заловена в нелегално разпространение на порно филми. Бащата на Беки действащ полковник, лично се заема със случая и ги заплашва със затвор. Единствения начин да ги остави на мира е Сташ и Беки да спрат да се виждат. Групата решава да избяга в малък немски град. Като бедни емигранти те попадат в поредица смешни и абсурдни ситуации. Сташ прави непрекъснати , но безуспешни опити а се свърже с Беки, накрая бандата решава да се прибере обратно. През това време България се е променила изцяло - Беки също...

Всички документални и игрални филми, които участват в програмата на „Дни на българското кино” може да видите на официалната ФБ страницата на събитието.
За трети път инициатор и организатор на „Дни на българското кино” е продуцентска компания BulDoc, с подкрепата на Гьоте институт, Германо – български форум и Национален филмов център.

За „Дни на българското кино”:
Филмови седмици и презентации на български филми в Германия се провеждат периодично от 1993 г. През 90-те са реализирани три седмици на българското кино в Берлин, ретроспекции на Рангел Вълчанов и Едуард Захариев. През 2009 г. Седмици на българското кино са проведени в Берлин и Хамбург, а през 2011 г. в Мюнхен. През годините в рамките на инициативата на BulDoc са представени много успешни български филми между които: „Преброяване на дивите зайци”, „Шивачки”, „След края на света”, „Източни пиеси”, „Дзифт”, „Разследване”, „Стъпки в пясъка” и др.

Последвайте канала на

2032 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини