Спектакъл на операта "Борис Годунов" от Мусоргски на открито

  • 12 септември 2013 13:09

  • 1981
  • 0
Спектакъл на операта "Борис Годунов" от Мусоргски на открито
©

Спектакъл на операта "Борис Годунов" от Мусоргски на открито - пред храма "Св. Александър Невски", "помирява на небето" Борис Христов и Николай Гяуров. Идеята е на директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, който спечели конкурса за поста за нов мандат, предава БТА.

"Повод за постановката, планирана за края на сезона, е стогодишнината на легендата Борис Христов, който за съжаление не можа да пее в България - освен в храма "Св. Александър Невски", с благословията на сегашния патриарх Неофит", каза на пресконференция днес Пламен Карталов.

"Искам "да ги събера" с друг велик бас - Николай Гяуров. Знае се, че не бяха приятели, но ще се опитам "да ги помиря на небето" с тази постановка - сложно е, трудно е, но същевременно вече имаме доста опит със спектакли на открито", допълни маестрото.

Той се надява да се осъществи и друга негова идея, за която преговаря с община Велинград - в родния град на Гяуров да има конкурс за млади оперни певци на негово име, под патронажа на Софийската опера.

Традиционният конкурс на името на Борис Христов, който се организира на четири години, ще бъде през септември 2014 г. Карталов определи новия сезон като интересен и разнообразен. Откриването е на 15 октомври с "Аида" на Верди - първа копродукция с "Арена ди Верона". Между предстоящите нови заглавия през сезона са оперите "Фиделио" на Бетовен, "Дъщерята на полка" от Доницети, "Пепеляшка" от Росини, балетите "Антигона" от Прокофиев, Пекарски и други, "Електра" от Рихард Щраус, "Албена" от младия наш композитор Димитър Киров.

"Общо четири заглавия са посветени на 200-годишнината от рождението на Верди, за да има "баланс" с честването на същия юбилей на Вагнер - с тетралогията "Пръстенът на нибелунга", която получи възторжени отзиви от международната критика и ще бъде повторена в края на сезона по желание на публиката", отбеляза Пламен Карталов.

Той се пошегува, че с работата си по "Пръстенът. . ." германският маестро Ерих Вехтер е "спечелил конкурса" за нов главен диригент на Софийската опера.

Премиерата на "Травиата" от Верди е в края на ноември, а предсезонните представления на неговите "Бал с маски" и "Дон Карлос" са съответно на 26 и 29 септември. За втория спектакъл идват наши солисти с кариера в чужбина - Цветелина Василева, Владимир Стоянов, Иван Момиров, Николай Кърнолски, и италианският диригент Франческо Куатроки.

Друга именита прима, която живее в странство - Александрина Пендачанска, ще изнесе концерт в Софийската опера през декември.

Легендите Райна Кабаиванска и Александрина Милчева са сред членовете на комисията, която сега прослушва млади оперни певци - своеобразен кастинг за ролите в новите спектакли през сезона.

Младите винаги са в центъра на вниманието ни, но сега особено - ще създадем и специална студия към операта, посочи директорът. Кабаиванска ще участва в галаконцерта на своите ученици от майсторския клас, който води сега в НБУ - на 20 септември.

От Софийската опера са горди с 11-часовата програма, която ще предложат на посетителите през първата у нас Нощ на театрите - на 14 септември от 11 до 22 часа, с разходки из "потайностите" на театъра, изпълнения на живо, документални филми и много други.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1981 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини