Тази вечер се открива 23-тият София Филм Фест

  • 07 март 2019 07:33

  • 236
  • 0
Тази вечер се открива 23-тият София Филм Фест
© Pixabay

Тази вечер се открива 23-тият международен София Филм Фест с прожекцията на документалния филм на Андрей Паунов "Да ходиш по вода" за проекта "Плаващи кейове" на Христо Явашев-Кристо, съобщиха организаторите.
На сцената ще бъде връчена и Наградата на София на легендарния полски режисьор Кшищоф Зануси, който е специален гост на фестивала. Той лично ще представи най-новия си филм "Етер", а любителите на киното ще могат да гледат и ретроспектива от шест негови класики.


Рок музикантът Кирил Маричков също ще получи Наградата на София за принос към киното и музиката.

София Филм Фест ще продължи до 28 март с традиционни издания в Бургас, Пловдив и Варна. Програмата включва около 100 игрални филма, 57 документални и 28 късометражни.
Церемонията по връчване на наградите на СФФ е на 16 март с прожекция на филма "Мистър Джоунс", който ще бъде представен лично от режисьора на лентата Агнешка Холанд. Творбата разказва за Гарет Джоунс, който се прочува като единствения чуждестранен журналист, летял с Хитлер.

В програмата на фестивала присъстват заглавия като "Рома" на Алфонсо Куарон с няколко награди "Оскар", както и "Джебчии" на Хироказду Корееда със "Златна палма" от Кан през 2018 г. Филмът "Зелената книга" на Питър Фарели, тази година спечелил "Оскар" за най-добър филм, ще бъде представен лично от българската звезда в Холивуд - актьорът Димитър Маринов. "Дивата круша" на турския режисьор и носител на "Златна палма" Нури Билге Джейлан ще има премиера в края на официалната програма на фестивала.

Два български игрални филма ще имат световна премиера на София филм фест - дебютът на режисьора Лъчезар Аврамов "Снимка с Юки" с участието на Руши Видинлиев и новият филм на Драгомир Шолев "Прасето". Двете ленти ще се борят и за наградата за игрален филм "София - град на киното". Другите заглавия в конкурсната програма са "Братя" на Омур Атай, "Доверие" на Зефа Озтурк, "Заливът Ханалей" на Даиши Мацунага, "Златна младост" на Ева Йонеско, "Извън системата" на Нора Фингшайд, "Изчезващи дни" на Джу Син, "Сервитьорът" на Стив Крикрис, "Стена" на Бартош Грудзиецки, "Техеран: Град на любовта" на Али Джаберансари и "Чудовища" на Мариус Олтеано.

За поредна година ще бъде включена и наградата JAMESON за български късометражен филм, и наградата за най-добър балкански филм "Домейн Бойар".

В програмата "Кино гурме" са включени заглавия като "Кралят на бюрека" на Орит Офир Ронел и "Най-добрият сомелиер на света" на Николас Карерас. В документалната програма е носителят на "Оскар" - "Сам на скалата", портрет на соло катерача Алекс Хонълд.
На 23-тия София Филм Фест се очакват над 250 чуждестранни гости, голяма част от които ще дойдат специално за София Мийтингс. Основните цени на билетите за прожекциите са 9 лева/7 лева.

Последвайте канала на

Novini.bg
236 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини