Алфонсо Куарон и Брадли Купър са сред номинираните за награди на Гилдията на режисьорите

  • 09 януари 2019 11:17

  • 538
  • 0
Алфонсо Куарон и Брадли Купър са сред номинираните за награди на Гилдията на режисьорите
© Getty Images/Guliver

Алфонсо Куарон, Брадли Купър и Спайк Лий са сред петимата номинирани за наградата за изключителни постижения на американската Гилдия на режисьорите, предаде Асошиейтед прес.

Освен Куарон, Купър и Лий, професионалната организация номинира за режисьорския приз Питър Фарели и Адам Маккей.

Алфонсо Куарон е номиниран за черно-белия си филм "Рома", Брадли Купър - за римейка на "Роди се звезда", с който дебютира като режисьор, Спайк Лий - за "Черен в клана", Питър Фарели - за "Зелената книга", и Адам Маккей за "Вице".

Извън надпреварата за режисьорското отличие останаха Райън Куглър за "Черната пантера", Йоргос Лантимос за "Фаворитката" и Бари Дженкинс за "Ако Бийл стрийт можеше да говори".

Наградите на американската Гилдия на режисьорите са сред най-сериозните индикатори за успех на "Оскар"-ите. По отличията може да се съди кои са най-вероятните претенденти за режисьорски "Оскар", както и кои продукции получават най-солидна подкрепа от кинодейците. Само веднъж през последното десетилетие (когато американската киноакадемия разшири водещата си категория), продукцията на режисьор с номинация от гилдията не е намерила място сред филмите, съревноваващи се за "Оскар", нито създателят й - сред претендентите за режисьорския приз. Това се случи през 2012 г. с филма "Мъжете, които мразеха жените" (2011) на режисьора Дейвид Финчър. Финчър, който бе номиниран от Гилдията на режисьорите, не намери място сред претендентите за "Оскар" в режисьорската категория. "Мъжете, които мразеха жените" също остана извън надпреварата за най-добър филм.

През последните пет години се наблюдава и разминаване между гилдията и киноакадемията с една номинация за режисьорския приз.

Освен за водещата награда на Гилдията на режисьорите, Брадли Купър получи номинация и за режисьорски дебют за "Роди се звезда". В категорията за най-добър първи пълнометражен филм Купър ще се съревновава с Бо Бърнам за "Осми клас", Карлос Лопес Естрада за "Blindspotting", Матю Хайнеман за "Частна война" и Бутс Райли за "Съжалявам за безпокойството".

Носителите на 71-вите награди на американската Гилдия на режисьорите ще станат известни на 2 февруари на церемония в Лос Анджелис.

Последвайте канала на

БТА
538 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини