Опра Уинфри e първата афроамериканка, получила "Златен глобус"

  • 08 януари 2018 13:04

  • 1366
  • 0
Опра Уинфри e първата афроамериканка, получила "Златен глобус"
© Getty Images/Guliver

Опра Уинфри изнесе пламенна реч в подкрепа на изложените на сексуални посегателства, приемайки наградата "Сесил Б. Демил" - "Златен глобус" за цялостни постижения, съобщиха световните информационни агенции.

Опра Уинфри е първата афроамериканка, получила почетна награда "Златен глобус". Публиката в х-л "Бевърли Хилтън" няколко пъти я аплодира на крака, докато изнасяше речта си.

Актрисата, кино и телевизионна продуцентка, дългогодишна телевизионна водеща, изпълнителна директорка на собствена кабелна телевизия получи признание като модел за подражание и човек, подкрепял включването на силни женски образи в киното и телевизията.

Облечена в черно в подкрепа на движението срещу сексуалното насилие срещу жени, Опра Уинфри използва речта си да почете всички, споделили преживения тормоз и сексуални нападения, и да заяви, че "на хоризонта се вижда нов ден" за момичетата и жените.

"И когато новият ден най-накрая настъпи, това ще е благодарение на много прекрасни жени, много от които са в залата тази вечер, а и на някои забележителни мъже, които се борят упорито да станат лидери и да ни отведат във времето, когато на никого няма да се налага да казва "аз също" отново - каза Уинфри, имайки пред вид движението в социалните мрежи срещу сексуалния тормоз.

Опра Уинфри е отгледана от бедна самотна майка, но става водеща телевизионна звезда със собствено шоу 25 години. В речта си тя каза, че като дете се е вдъхновила от Сидни Поатие - носител на наградата "Сесил Б. Демил" и първи афроамериканец, спечелил награда "Оскар" за най-добър актьор.

"Сигурно в този момент има малки момиченца, които ме гледат как ставам първата черна жена, получила същата награда" - каза Опра Уинфри.

Тя продуцира филма за гражданските права "Селма" и игра в него през 2014 г., както и в "Безсмъртната Хенриета Лакс" през 2017 г. През 1986 г. беше номинирана за награда "Оскар" за играта в "Пурпурен цвят".

Дори след като престана да снима ежедневното си токшоу, влиянието на Опра Уинфри върху попкултурата остава силно. Сп. "Форбс" миналата година изчисли състоянието й на 3 милиарда щатски долара и я постави на трето място в списъка на най-богатите самоиздигнали се жени в Америка.

Речта на Опра Уинфри предизвика възторжени коментари в социалните мрежи. Музикантът Фарел Уилямс я нарече най-великата.

"Искам да ви кажа, че залата още вибрира като електричество от тази реч" - написа в Туитър режисьорката Ава Дюверней.

Последвайте канала на

БТА
1366 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини