Салма Хайек екранизира поезията на Халил Джубран

  • 16 юни 2016 13:14

  • 2620
  • 0
Салма Хайек екранизира поезията на Халил Джубран
©

Анимацията „Пророкът“, продуцирана от Салма Хайек и режисирана от създателя на „Цар Лъв“ Роджър Алърс, тръгва в столичните кина, разпространявана от „Арт фест“ - дистрибутора, който стои и зад „София филм фест“. Лентата вече е била показвана по фестивали в България, но за първи път ще бъде излъчвана редовно в кината.

Разпространението й започва днес със специален ден, посветен на прочутия ливански поет Халил Джубран – автор на „Пророкът“, пише "Новинар".

Почитателите на киното, философията и поезията ще могат да оценят творчеството му тази вечер от 19 часа във фоайето на Дома на киното. Поезията на Джубран ще бъде представена от Мая Ценова от Форума за арабска култура, която е и първият преводач на ливанския поет на български.

Ще бъдат представени непревеждани текстове на твореца, както и стихове от книгата с поетични есета в проза „Пророкът“, които ще бъдат четени от актьора Борислав Дойчинов.


 

Самият филм „Пророкът“ е бил изключително трудна задача за Салма Хайек и Роджър Алърс, защото те трябвало да екранизират поезия и да я превърнат в свързана филмова история. Резултатът обаче е впечатляващ визуално и силно въздействащ филм, който бърка дълбоко в душата на зрителите.

На измисления остров Орфалезе палаво момиченце на име Алмитра се запознава с политическия затворник Мустафа. Той обаче разбира, че ще бъде освободен и изпратен в страната си с кораб. По пътя към кораба Мустафа говори с хората от острова и споделя своята мъдрост в поезия.

Темите, които стиховете му засягат, наподобяват на темите от творчеството на прочутия Руми. Той говори за любовта, за единството на хората, за човешката душа, за Бог, за смъртта и за щастието. Алмитра тайно го следва и си представя красиви въображаеми сцени, докато го слуша.

Тя обаче открива, че властите всъщност нямат намерение да освободят Мустафа и му готвят мрачна изненада. Тя ще направи всичко възможно, за да го спаси.

Филмът е озвучен с гласовете на Лиъм Нийсън, Салма Хайек, Кувенжане Уолис и Алфред Молина.

Самия Халил Джубран е ливански поет и философ от началото на 20-и век. В творчеството си комбинира елементи от източния и западния мистицизъм. Превеждан е на повече от 40 езика и романтичният му стил стои в основата на ренесанса на арабската литература. Той е третият най-продаван поет в света след Шекспир и Лао Дзъ.

Последвайте канала на

Novini.bg
2620 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини