Цветан Цветанов

Цветан Цветанов

Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София.


През 1987 година Цветанов постъпва на работа в Народната милиция като щатен служител на Седмо главно управление на Държавна сигурност.

През 1992 година завършва Националната спортна академия със специалност учител по физическо възпитание и треньор по лека атлетика. През 2000 година получава следдипломна квалификация по право в УНСС.

От 1997 година работи в администрацията на МВР, като след 2001 година става оперативен помощник на главния секретар Бойко Борисов.

По време на работата си в ръководството на МВР Цветанов специализира “Противодействие на глобалния тероризъм и на незаконния трафик” в Генералната дирекция на полицията в Мадрид (2004).

Той завършва и курс по мениджмънт в Международната правоохранителна академия в САЩ (2004), специализация в Сикрет сървис във Вашингтон (2004).  Завършил е курсове на ФБР (2004) и Департамента за вътрешна сигурност на САЩ (2005).

До 2005 г. полк. Цветанов работи в МВР, което напуска след като ген. Бойко Борисов напуска.

От 2005 до 2006 г. Цветанов е заместник-кмет по сигурността в Столична община.

На 5 юли 2009 г. става депутат от ГЕРБ в 41-то Народно събрание, избирателен район Велико Търново.

На 27 юли Цветан Цветанов полага клетва като заместник министър-председател и министър на вътрешните работи в новото правителство на Бойко Борисов. Изпълнява функциите до 12 март 2013 г.

След изборите за Европарламент през май 2014 г., Бойко Борисов за първи път заявява, а в последствие и препотвърждава, че в бъдеще няма да се ползва от персоналните министерски услуги на Цветанов при ново управление на ГЕРБ.

Цветан Цветанов е зам.-председател на ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ в 43-то Народно събрание.

Цветанов е женен за Десислава Цветанова, служител на Държавна агенция „Национална сигурност“. Те имат три дъщери.

Награди

1987 - 2005 - През 18-годишния си професионален стаж в системата на МВР е награждаван многократно от ръководството на министерството.

Удостоен е и със следните международни награди:

- 2005 - "Бял кръст за заслуги към испанската полиция" от министъра на вътрешните работи на Кралство Испания;

- 2004 - Сертификат за изключителни резултати и съществен принос в противодействието на разпространение на фалшиво евро от директора на Европол, Юрген Щорбек

- 2009 - Сертификат за отлично международно оперативно полицейско сътрудничество от директора на Европол Роб Уейнрайт

- 2009 - "Знак за отличие за образцово носене на службата" от министъра на вътрешните работи на Литва Раймундас Палайтис

Новини

Още

Галерии

Още
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?