Оранжев код за порои и гръмотевици в 7 области днес, жълт - в 21

  • 10 юли 2019 08:18

  • 1505
  • 0
Оранжев код за порои и гръмотевици в 7 области днес, жълт - в 21
© НИМХ

Оранжев код за обилни валежи с гръмотевици е обявен в 7 области, а жълт код ще има в 21, сочи справка на сайта на НИМХ.

Предупреждението за оранжев код важи за областите: Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас и Варна. В тези райони ще има валежи и гръмотевични бури, по-интензивни в следобедните часове и през нощта срещу четвъртък.

Очаква се до четвъртък сутринта на места количествата на валежа да достигнат 40 – 80 л./кв.м., възможни са наводнения на имоти и в транспортната мрежа. Също така са възможни и прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа.

Поради опасното време е възможна частична евакуация. Шофьорите трябва да внимават заради опасности при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг.

Жълт код за валежи важи за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София област и град, Перник и Кюстендил.

В тях ще има валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Очакваните количества дъжд ще са между 15 и 30 л./кв. м, на отделни места до 30 – 40 л./кв. м поради опасността от обилни валежи има възможност за локални наводнения и прекъсване на дейности на открито.

Шофьорите трябва да внимават заради опасности при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг.

Най-точната прогноза за времето може да видите ТУК.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1505 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини