Докога ще продължи опасното време?

  • 03 юни 2019 08:49

  • 17100
  • 2
Докога ще продължи опасното време?
© Нова телевизия

Още преди седмица предупредихме, че настъпва един грозен период, и наистина това време ще продължи до четвъртък включително. Това каза климатологът проф. Георги Рачев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Няма студени и топли фронтове. Над България е сравнително ниско атмосферното налягане със студ във височина, което дава възможност на купесто-дъждовните облаци. Те бяха брутални вчера между Пловдив, Пазарджик и Стара Загора, където нанесоха големи щети. Пострадаха много и Ботевград и Велико Търново. В Пловдив валежите достигнаха над 100 л/кв.м, т.е. в продължение на 6-7 часа се изваля месечната норма за областта, обясни той.

До четвъртък е напълно възможно отново да има наводнения, каза още проф. Рачев.

Климатологът обясни, че е възможно да се вдигнат нивата на реките в цяла Тракия. Това е голямата опасност, защото в Тракия от петък до днес сутринта на много места валежите са сумарно над 200 л/кв.м. Това са за два дни три пъти месечната норма за валежи. Всичко това се отводнява в Марица. Службите, които са отговорни, е хубаво да го правят денонощно, за да не се окажат хората неподготвени. Отново ще бъдат съсредоточени валежите – за малко време, големи количества,  каза още проф. Рачев.

От четвъртък се очаква успокояване на времето. От петък до неделя ще бъде по-топло и спокойно, а следващата седмица се очаква топло и слънчево време в сутрешните часове, а следобед – дъжд.

Най-актуалната прогноза за времето можете да видите ТУК

Последвайте канала на

Константин Тодоров
17100 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
койчо

2019.06.03 | 12:27

1

няма да има лято, не разбрахте ли...?!?!?

Николай

2019.06.04 | 15:18

2

Прав си, пак ще е, като миналата година...
Започва се тропически период.. рай за кърлежи, скорпиони и паяци..
Истината е високо в планината!

Добави коментар

Водещи новини