Проф. Рачев: Времето в Западна България влиза в състезание за най-сухата есен за последните 50 години

  • 29 октомври 2018 15:33

  • 1823
  • 1
Проф. Рачев: Времето в Западна България влиза в състезание за най-сухата есен за последните 50 години
© pixabay

В неделя в Силистра беше отбелязан температурен рекорд, а времето в Западна България влиза в състезание за най-сухата есен. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев във връзка с необичайното топло време за есента и за това каква е очакваната зима.

Проф. Рачев отчете, че температурите са много по-високи от нормалните за този период на годината.

„Дори в Западна България средните денонощни температури са по-високи и почти два пъти повече от нормалното. Вместо да бъдат между 5 и 8 градуса, колкото са средните ноемврийски температури, те в момента са почти два пъти по-високи“, каза проф. Рачев пред Фокус.

Климатологът допълни, че в неделя е отбелязан температурен и рекорд. „Североизточна България е много податлива на южния вятър и в Силистра температурата достигна почти 30 градуса. Това е рекорд от 70 години. Веднага искам да кажа, че преди 70 години никой не е говорил за глобално затопляне, а пак е имало рекорди. Те са за това от време на време да се подобряват. Няма нищо неестествено“, коментира още климатологът.

По думите му периодът на много високи температури продължава доста време и Западна България започва да влиза в състезание за най-сухата есен през последните 50 години. „Времето започва да се доближава до топ пет на най-сухите есени, наблюдавани в Западна България. Има места, в които не е валяло от 100 дни. В горния почвен слой на дълбочина 30-50 см практически няма влага. Това вече не е добре. Още повече, че това топло време ще продължи може би поне още две седмици. Поне такива са средносрочните прогнози до този момент“, допълни проф. Рачев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1823 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.10.29 | 15:53

1
Само така, ДГД Топлофикация!

Добави коментар

Водещи новини