Следващите 10 години ще са все по-студени и дъждовни

  • 20 юни 2017 09:10

  • 48927
  • 3
Следващите 10 години ще са все по-студени и дъждовни
© Pixabay

През близките 10 години климатът най-вероятно ще бъде вълнообразен, с чести смени на по-високи и по-ниски температури, пише "Российская газета", като цитира директорът на Хидрометеоцентъра на Русия Роман Вилфанд, който отговаря на въпрос за аномалиите в Централна Русия и дали изобщо ще има лято тази година.

"В климатичните характеристики сега преобладава променливостта. Климатолозите обясняват това с глобалното затопляне. На първо място се затоплят високите ширини и се смалява разликата между температурите на екватора и на полюсите. Обикновено ни се струва, че ако има глобално затопляне, то температурата на въздуха навсякъде се повишава. Но това изобщо не е така, а възникват други процеси - именно тези вълнообразни промени", обяснява Роман Вилфанд.

Според главния синоптик на Русия, ако досега е преобладавал западно-източният пренос на въздушни маси, то сега е настъпила такава циркулация на въздуха, че много често започват да духат студени арктически ветрове. И тази ситуация за съжаление ще се повтаря през следващите 10 години. "Нормалните средни температури ще стават все по-малко, а редуване на дъждовни и сухи периоди - все по-често. Възможни са също така аномално топли зими, както и сняг през лятото", допълва Вилфанд.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
48927 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.06.28 | 14:41

3
Заради "глобалното затопляне" ще да е, за което синята смрад ни върза да плащаме на общо основание.
Румен

2017.06.28 | 14:40

2
Ако глобалното затопляне предизвиква по-честото нахлуване на студен арктически въздух на юг,не следва ли да говорим за застудяване? Ако въглеродния двуокис води до парников ефект,какво следва от запрашаването на въздуха,което отразява слънчевите лъчи и води до застудява
Ицо

2017.06.28 | 14:40

1
Тоя трябва да намали водката.

Добави коментар

Водещи новини