Синоптик прогнозира каква зима ни очаква

  • 09 ноември 2016 09:32

  • 138194
  • 8
Синоптик прогнозира каква зима ни очаква
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Няколко дни "циганско лято" през ноември и топла зима обещава доц. Илиан Господинов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) в интервю пред "Фокус”.

"Може до известна степен да кажем, че миналата седмица сме имали нещо като „циганско лято”, защото имаше един два, три дни, в които поне в части от страната в Горнотракийската низина, Централна и Северна България се е достигало положение, в което да бъде относително топло. Най-вероятно през третото десетдневие на ноември ще бъде относително топло за сезона", каза Господинов.

Според доцента се очертава динамичен сезонен преход и променливо време.

"Може да се разглежда от динамична гледна точка, когато настъпи определена промяна в атмосферната циркулация, която е типична за даден сезон. Възможно е да има такава динамична обстановка по-вероятно през декември месец, при която да се случи така, че след един период относително топло време да се промени драматично ситуацията и да се образува някакъв средиземноморски циклон и в страната, да стане студено и да вали сняг. В един момент ще стане ясно, че вече е студено или пък, че ще натрупа сняг. Не е изключено през декември да се случи, но може и да се отложи валежът на сняг".

Попитан кога да очакваме сняг, синоптикът отговори така:

"Възможно е през декември още да се случи, че да има сняг поне в част от страната. По-вероятно в Северна България, отколкото в Южна, но няма никакви гаранции, че това ще се случи. За тази зима има по-малка вероятност тя да е относително студена, а по-вероятно е тя да е с температури около и над нормата. В такъв смисъл не е много категорично сигурно, че през декември месец ще вали сняг в голяма част на страната. По високите части на планините ще има сняг и през зимата. Валежите ще бъдат предимно от сняг. Това, което може да се каже за тази година обаче е, че този месец декември ще има повече валежи, отколкото миналата година. Тогава практически почти нямаше валежи през декември. Месецът беше много сух миналата година, а тази година е почти сигурно, че ще има повече валежи през декември от порядъка на нормалните за този месец".

Доц. Илиан Господинов очерта и каква ще бъде зимата според синоптичните прогнози: "Малко вероятно е тя да бъде относително студена. Ще бъде относително мека зима. Най-вероятно декември ще бъде с температури с около и над нормата, също може би и февруари. Макар че миналата година февруари беше относително топъл месец. Тази година февруари месец най-вероятно няма да бъде чак толкова много топъл, с малко по-ниски температури от миналата година. Малко вероятно е да е много студен. По отношение на валежите ще имаме валежи около нормалните.По-сигурни са валежите в западната половина на страната и по-малко в източната. в Източна България можем да очакваме валежи около и под нормата, а в Западна България около и над нормата. Това е само една спекулация. Всичко е възможно по принцип. Все пак има индикации, че е възможно по този начин да се развие зимата като натрупани количества валежи за целия сезон. Като под зима разбираме трите най-студени календарни месеца декември, януари и февруари, т.е. периодът от 1 декември до 28 февруари. Това се различава от астрономическата зима, която обхваща периода от Зимното слънцестоене около 22 декември до Пролетното равноденствие към 22 март".
"Като се има предвид, че очакваме втората половина на зимата температури около и над нормата, може да се каже, че ще има усещане за запролетяване сравнително по-рано от нормалното. Иначе сезоните зависят силно от астрономическите фактори,т.е. от позицията на слънцето и няма големи шансове пролетта да настъпи много рано. Основният фактор е слънцето, което не се променя. През март месец да го наречем първи пролетен месец, ще бъде все още по-скоро студено. Сезоните си имат стандартна дължина, която няма фактори да се промени драматично. Единствено е възможно понякога зимата да бъде по-мека, но тя си остава зима с един стандартен времеви размер от три месеца", допълни Господинов.

А на въпрос дали ще има сняг на Коледа и Нова година, доцентът отговори така: "Всичко е възможно. Може да се създаде подходяща обстановка, при която около Коледа и Нова година да навали сняг в голяма част от страната. Никак не е изключено. Все пак според познанията, които имам за този сезон и прогнозите, които съществуват и факторите ме карат да мисля, че тази година е по-малко вероятно да има зимна обстановка и сняг по Коледа. От друга страна като имаме предвид, че миналата година декември месец беше много сух и нямаше валежи, а тази година е по-вероятно да има валежи около нормалното има по-голяма вероятност, но спрямо средните стойности е по-малко вероятно. Дори и да има обстановка е по-вероятно валежите да бъдат от дъжд. Не бих се ангажирал да посъветвам никого дали да очаква или не сняг по Коледа и Нова година в България".

Илиан Господинов успокои и почитателите на ските: "Тази зима ще бъде най-вероятно с количества валежи около нормалните средно за страната. Така че в планините валежите все пак ще са предимно от сняг и най-вероятно ще има едни нормални и добри условия за ски. Като се има предвид, че миналата година декември беше много сух, а тази година ще има нормални количества валежи, може основателно да се очаква този зимен ски сезон да е по-добър от миналия във връзка с по-ранното натрупване на количества сняг в планините още през декември. Това миналата година най-вероятно е липсвало".

Последвайте канала на

Десислава Станева
138194 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
111

2016.11.24 | 10:28

8
чак толкова много топъл!? Малко вероятно е тя да е относително студена. Егати словореда и изказа и чудото. Не можах да разбера ще е студено ли, малко вероятно студено ли, относително топло, малко вероятно относително студено/топло.

2016.11.24 | 10:28

7
..."В такъв смисъл не е много категорично сигурно..."Егати прогнозата. Айде поне познавайте седмичните, не се надскачайте.
Бо

2016.11.24 | 10:28

6
И довечера и цяла зима през ноща най-вероятно ще е тъмно.....ама не е много сигурно ....!!!!??? Тоя отрепа коня с лопатата !!!

2016.11.24 | 10:28

5
зимата ще бъде по бедна от предишната.тока пак ще си бъде скъп за българските домакинства.много от нас ще студуват за да задели пари за децата си.но това не важи за цигани и политици ние българите им плащаме всичкия масраф
Потрес

2016.11.24 | 10:28

4
СЛОВОБЛУДСВО! ЗАСПИВАХ НА ВСЕКИ АБЗАЦ!
мен

2016.11.24 | 10:27

3
В щатите евакуират цели градове заради ураган и се оказва след няколко дни, че синоптичните прогнози са били погрешни, а този пишман доцент тръгнал прогнози за цял сезон да дава.
88

2016.11.10 | 23:08

2
Нали скоро топ-синоптик РАЗКРИ,че ще е най-студената зима от 150г.насам! Циркаджий!!!

2016.11.10 | 23:07

1
Този по предсказанията надмина Минчо Праз-луков/ников.Що не си вземат някоя МАГ дето и те лъжат 100-процентово за да си изравнят предсказанията и налучкванията.

Добави коментар

Водещи новини