Ноември ще започне със студено време

  • 28 октомври 2016 15:11

  • 5010
  • 1
Ноември ще започне със студено време
© Getty Images/Guliver (aрхив)

В началото на ноември Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 01 мин. и залязва в 17 ч. и 19 мин. Продължителността на деня е 10 ч. и 18 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 36 мин. и залязва в 16 ч. и 54 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 18 мин.
Това съобщиха "Фокус", цитирайки  Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН).

Фазите на Луната през месеца са: 7.11 — първа четвърт, 14.11 — пълнолуние. 21.11 – последна четвърт, 29.11 — новолуние. Тази година през ноември се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8°, за високите полета – между 3 и 5°, по Черноморието и долината на р. Струма – между 8 и 10°, в планинските райони — от минус 5 до 3°. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, в южните и планинските райони – между 60 и 90 л/кв.м. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 5 и 0°, по-високи по Черноморието, а най-високите - между 15 и 20°. Месецът ще започне със студено време, но към 3-ти температурите ще се повишат и до края на първото десетдневие ще бъдат близки до обичайните. През периода динамиката на атмосферните процеси ще е повишена. През повечето дни облачността на страната ще е често значителна и на много места ще превалява дъжд. В отделни дни се очакват значителни валежи. В края на десетдневието от север ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат.

И през второто десетдневие времето ще е променливо. Около 13-ти, 16-ти и 20-ти ноември ще преминават атмосферни смущения, по които ще има валежи. През първите дни от десетдневието температурите ще бъдат по-ниски от обичайните, а през втората половина от периода ще се повишат и ще се доближат до климатичните норми.

През повечето дни от третото десетдневие температурите ще бъдат близки и малко по-високи от обичайните. Около 23-ти, 26-ти и в края на месеца през страната ще преминават атмосферни фронтове и на места ще има превалявания и относително понижение на температурите.

Ноември е преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и не рядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30˚. Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени „циганско (сиромашко) лято”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5010 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.11.01 | 15:54

1
Лошото е че няма Зими каквито имаше преди години сняг сняг сега вали 5 пъти на година

Добави коментар

Водещи новини