Камарата на следователите с писмо до Румен Радев заради Гешев

  • 18 ноември 2019 11:57

  • 1526
  • 4
 Камарата на следователите с писмо до Румен Радев заради Гешев
16 13дни
© Булфото (архив)

Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите настояват с писма президентът да подпише указа за назначаването на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във за главен прокурор.

Повод за писмата на прокурорите и следователите е провелата се процедура за избор на главен прокурор. На 14 ноември Пленумът на ВСС гласува за втори път зам.-главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във да заеме поста главен прокурор.

Близнашки: Румен Радев направи груба политическа грешка като върна кандидатурата на Гешев

Предстои президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на да подпише указ за назначаването на предложената кандидатура. По закон той не може да върне предложението на ВСС, както вече един път направи.

В писмото си прокурорската организация призовават за завършване на процедурата на избор на главен прокурор при спазване на Конституцията и законите и за "проява на държавническа мъдрост, конструктивно и отговорно поведение, както и за недопускане на политическо вмешателство в работата" на прокуратурата.

От Камарата на следователите посочват, че очакват процедурата да бъде финализирана в разумни срокове с оглед стабилността и ефективността на съдебната система, и в интерес на българското общество. В писмото на следователите, подписано от председателя на камарата Петко Петков, членовете на ВСС се призовават да отстояват независимостта на съдебната власт и да не допускат институционални и междуличностни конфликти.

Според Управителния съвет на Камарата на следователите езикът на персонална и институционална конфронтация нагнетява напрежение в съдебната система. Като допълват, че изместването на фокуса от професионалните качества на Гешев към политически дебат е в нарушение на правилата за избор на тримата големи. Затова от камарата остро възразяват срещу продължаващия политически натиск, който целял да предизвика скандал и да генерира фалшиви новини.

В писмото си прокурорската асоциация твърди, че върху членовете на ВСС е оказан недопустим уличен натиск. Това било идейно безсилие и липса на разумни юридически аргументи.
Прокурорската асоциация се противопоставя на опитите на "изолирани кръгове" да конфронтират съдийското и прокурорското съсловие. В писмото си от асоциацията задават въпроса дали в България има лица, които се страхуват от активно работеща прокуратура, която спазва законите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1526 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Бай Кольо

2019.11.18 | 18:37

4

Много пари се изсипват за протестите срещу Гешев.Явно това става,защото Гешев води няколко знакови разследвания срещу хора като Баневи и банкера Василев.А протестиращите са като тези,които казват:"Абе не знам какво искам,ама го искам сега".Нито знаят защо не искат Гешев,нито имат предложения за друг.

Българи тъпаци

2019.11.18 | 12:53

3

Комунизмът е по-жив от всякога в лайняната дупка Булгаристан. Дано ви махнат от ЕС и НАТО, а после канибалите Путин и Ердоган ще ви оправят най- сетне. Нали това е мечтата на българския народ, "да го оправят".

гал

2019.11.18 | 12:41

2

Много си прост. Личи ти...

2019.11.18 | 12:16

1

ubre bre ciganskiat premier e vpregnal cialata pravosadna sistema samo i samo da si naznaci slugata si geshev za da ima koi da mu prekriva prestapleniata.

Добави коментар

Водещи новини