Съдът отказа по-лека мярка на поръчителя на убийството на диджей Teddy

  • 12 ноември 2019 14:28

  • 3628
  • 0
Съдът отказа по-лека мярка на поръчителя на убийството на диджей Teddy
© Булфото (архив)

Варненският апелативен съд отказа по-лека мярка за неотклонение на мъжа, обвинен за подбудителство към убийство на диджей, съобщават от пресцентъра на съдебната инстанция.

Григор К., който беше привлечен като обвиняем за подбудителство за убийството на варненския диджей Teddy, ще продължи да пребивава в ареста.

Състав на Варненския апелативен съд отмени днес определение на Окръжен съд – Варна, с което мярката му за неотклонение е била изменена от „задържане под стража“ в „домашен арест“, уважи частния протест на прокуратурата и потвърди престоя му в следствения арест.

Убийството на варненския диджей е било извършено с нож и с особена жестокост на 26 февруари 2015 г. пред дома му в кв. „Левски“ във Варна. Тогава близо до дома му е бил открит мъртъв и с няколко прободни рани 46-годишният диджей Teddy. Нападателят причакал жертвата си пред входа и нанесъл изненадващо смъртоносните удари. След това избягал. По време на продължилото повече от 4 години разследване Григор К. е бил разпитван в качеството му на свидетел.

Прокуратурата поиска "задържане под стража" за обвиняем за предумишлено убийство от 2015 г.

Едва през месец юли тази година, разследващите намериха основания и поискаха задържането под стража на К.Б., който е привлечен като обвиняем за физическото извършване на убийството. Броени дни по-късно е било повдигнато обвинение за подбудителство към убийство и на Григор, който търпи мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 13 август. Той е привлечен като обвиняем за това, че умишлено е склонил К.Б. да извърши убийството чрез обещание и даване на 20 000 евро.

Днес съставът на Апелативен съд – Варна намери, че мотивите на първата съдебна инстанция за изменение в по-лека на мярката за неотклонение на обвиняемия са противоречиви, незаконосъобразни и следва да бъдат отменени. Престъплението, за което е привлечен Григор К., е тежко умишлено деяние, което се наказва с лишаване от свобода повече от 10 години.

От събраните в хода на следствените действия доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е автор на деянието, за което е привлечен. Втората съдебна инстанция намира, че не са налице доказателства за наличието на важни социални причини, които да мотивират съда да измени мярката за неотклонение. Според този съд, въпреки доброто процесуално поведение и липсата на опасност мъжът да се укрие, все още не са събрани доказателства, че няма опасност Григор да извърши престъпление. Не са изтекли и законовите срокове за задържане под стража.

Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава постоянния арест на Григор К., не подлежи на обжалване.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3628 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини