Данаил Кирилов откри заседанието на ВСС за избор на нов главен прокурор

  • 24 октомври 2019 10:14

  • 891
  • 0
Данаил Кирилов откри заседанието на ВСС за избор на нов главен прокурор
©

Започна заседанието на Пленума на ВСС. Заседанието бе открито от министъра на правосъдието Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св.. На него присъстват членовете на двете колегии на ВСС, гл. прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, председателят на ВКС Лозан ПановЛозан Панов Лозан Панов е роден на 28.03.1971 г. в София. Завършва висшето си образование в Софийския университет. Там е и кандидатът за главен прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Novini.bg

Дневният ред предвижда неговото изслушване. То е част от процедурата за избор на главен прокурор, която бе открита на 15 юли 2019 г. Иван Гешев бе предложен от членовете на Прокурорската колегия на ВСС. Други предложения за поста главен прокурор не бяха направени.

Съгласно Закона за съдебната власт такива предложения можеха да правят не по-малко от трима от членовете на съответната колегия на Висшия съдебен съвет, както и министърът на правосъдието.

Липсват данни, поставящи под съмнение високите професионални качества на прокурор Гешев за заемане на поста главен прокурор, заяви по време на заседанието председателят на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС Даниела Машева. Тя изтъкна, че това сочат съответните проверки. Тя представи доклада, въз основа на който на 9 декември 2019 г. Прокурорската колегия е приела решение, с което допусна кандидата Гешев до изслушване.

,,Докладът отразява притежаваните от кандидата професионални качества и съдържа заключение относно законовите изисквания'', каза още Машева и допълни, че изводите са формирани на задълбочен анализ на документи, представени от кандидата.

По думите ѝ високият професионализъм на Гешев е допринесъл за последователното му кариерно израстване.

,,Прокурорската колегия на ВСС смята, че Иван Гешев демонстрира висока степен на независимост'', отбеляза Огнян Дамянов, член на от прокурорската колегия на ВСС, номинирала Иван Гешев за главен прокурор, който отчете и настъпилата коренна промяна в отношението на ЕК към работата на прокуратурата.

,,Иван Гешев притежава необходимите нравствени качества, за да бъде избран за главен прокурор на Република България, каза Георги Кузманов, председател на Комисия по професионална етика към ВСС. Той уточни, че са постъпили 11 броя преписки, изразяващи недоволство от номинацията на Гешев, оплаквания от негови прокурорски актове и извадки от медийни публикации, които обосновават или необосновават провеждащия избор на гл. прокурор и отправят искане към Прокурорската колегия да оттеглят неговата номинация.

Последвайте канала на

Novini.bg
891 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини