23 години затвор за жестоко убийство

  • 15 октомври 2019 12:40

  • 685
  • 0
23 години затвор за жестоко убийство
© Pixabay

Варненският окръжен съд призна за виновен 23-годишния Тодор Т., обвинен в убийството на свой съселянин от Старо Оряхово, извършено на февруари 2019 г. по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Според Наказателния кодекс, престъплението, в което е обвинен е тежко умишлено и се наказва с „лишаване от свобода“ от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна. В днешното разпоредително заседание защитата на подсъдимия поиска разглеждане на делото в условията на „съкратено съдебно следствие“.

В този случай, според НПК не може да бъде наложено наказание доживотен затвор без право на замяна, а наказанието доживотен затвор съдът е длъжен да замени с „лишаване от свобода“ от 20 до 30 г., или ако прецени, че наказанието ще е лишаване от свобода от 15 до 20 г, трябва го редуцира с една трета.

Двете дъщери на убития бяха конституирани като граждански ищци и частни обвинители и предявиха иск за по 100 000 лв. всеки за нанесени неимуществени вреди. Делото приключи в един ден, след като пред петчленния състав на съда Тодор Т. призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза.

Пред съда каза само, че съжалява и няма какво повече да добави. 23-годишния подсъдим е с начално образование, неработи и е неосъждан. За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд наложи на Тодор Т. наказание доживотен затвор, което замени с „лишаване от свобода“ в размер на 25 години. Мъжът ще търпи наказанието при първоначален строг режим. Подсъдимият е осъден да заплати на двете дъщери на убития 70 годишен мъж обезщетение за претърпените неимуществени вреди в резултат на деянието – обща сума в размер на 200 000 лева, ведно със законната лихва върху нея, считано от 08.02.2019 г., до окончателното й изплащане.

На 8 февруари тази година пред магазин в село Старо Оряхово се засекли Тодор и 70-годишния Недялко.

И двамата седнали да пият, като помежду им имало стар конфликт и подсъдимият споделил пред своите съселяни, че мисли да набие възрастния мъж. Около 21ч. Недялко помолил един от мъжете да го придружи до дома му, тъй като бил употребил значително количество алкохол. Той бил придружен до дома си – изоставена тухлена постройка. По-късно от магазина си тръгнал и подсъдимият. Той взел от къщата на сестра си дърво с дължина около метър и половина и отишъл в дома на Недялко, където му нанесъл жесток побой. След като Тодор видял, че възрастният мъж е безжизнен извлачил тялото му на двора и го захвърлил заедно с вещите му.

Продължил да троши дървените плоскости, с които били закрити прозорците, изкъртил и вратата, като забил кола в нея. Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна в 15 дневен срок.

Последвайте канала на

Novini.bg
685 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини