БХК се отрече от становището за Полфрийман

  • 07 октомври 2019 07:18

  • 1384
  • 2
БХК се отрече от становището за Полфрийман
© Булфото (архив)

Българският хелзинкски комитет, чието становище в полза на Джок Полфрийман бе посочено от шефа на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев като един от основните мотиви за решението му предсрочно да освободи австралиеца, се разграничи от собствената си позитивна характеристика за осъдения за убийството на Андрей Монов.

Председателят на БХК Красимир Кънев неочаквано заяви в ефира на БТВ, че становището било не от името на организацията, а от „негово лично име“ и се пробва да изкара, че то изобщо не било изиграло решаваща роля за решението на Калпакчиев и оглавявания от него състав на Софийския апелативен съд. Това обаче влиза в пряко противоречие с решението на Калпакчиев, в което изрично е записано: „Апелативният съд съобразява също така и представените и приети като доказателства положителни характеристики, дадени от председателя на Българския хелзинкски комитет, както и от пастор К. и отец П.“.

Опитът на Кънев да омаловажи в ефир ролята на БХК в предсрочното освобождаване на осъдения за убийството на студента Андрей Монов Полфрийман, вероятно се дължи на факта, че решението на Апелативния съд изкара на показ обвързаности, пише Монитор.

През последните две седмици лъсна, че именно БХК е внесла парите за създаването на затворническата организация на Полфрийман. Тя пък от своя страна бе част от работната група, прокарала промените в законодателството, позволяващи престъпниците, излежаващи наказанията си зад решетките, да искат предсрочно освобождаване от съда без посредничеството на затворническата администрация. Лъсна също така, че Калпакчиев, който за разлика от първата инстанция – Софийския градски съд, приема характеристиката, дадена от БХК като доказателство, че Полфрийман се бил поправил, е бил обявяван на два пъти от хелзинкския комитет за „Човек на годината“.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1384 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
vacho

2019.10.07 | 08:04

2

тази измет трябва да се измете от лицето на земята.Тия от бхк какви са ,съдии,психолози не,морални убийци на един развален народ.

толерантен

2019.10.07 | 07:32

1

Ако някой се е чудил къде развъдникът на моралните мутанти в съдебната система... Ония, които пускат убийци условно или предсрочно и съдят жертвите (като камериерката ритната от шведа).

Добави коментар

Водещи новини