Правни спорове лишават учениците от безплатни плодове и мляко

  • 19 септември 2019 19:43

  • 594
  • 1
Правни спорове лишават учениците от безплатни плодове и мляко
© pixabay

Учениците могат да останат без безплатните плодове и мляко, твърдят производители на млечни продукти. Причината е в неуредени отношения между фирми и директори на училища.

Доставчиците се оплакват от хаос, създаден с нова наредба.

Учениците от първи до четвърти клас трябва да започнат да получават плодове и мляко от началото на следващия месец. Миналата година се даде правото на директорите сами да избират доставчиците си и да сключват договор с тях. Старите доставчици обаче обжалваха процедурата пред Върховния административен съд, откъдето все още се чака решение. Така на практика повечето училища се оказват с по двама доставчици, предаде Нова телевизия.

През лятото от столичното 31-во училище се възползват от правото си да сменят доставчика. Спират се на същата фирма, която се грижи и за обяда на учениците.

„Училищата масово се ориентират към доказано работещата вече схема - фирмите с които има сключени договори за ползване на ученическия стол и бюфет, те да извършват доставката и на схемите училищен плод и училищно мляко”, обясни Надежда Николчева, директор на училището.

От Асоциацията на млекопреработвателите обаче сигнализират, че така част от старите фирми, доставяли продуктите, ще претърпят сериозни загуби, тъй като договорите им били за срок от три години.

„Продуктите са специфични и не могат да бъдат продадени на основния пазар, защото кашкавалът е по 30 грама - никой на пазара не се интересува от 30 грама индивидуално опаков с етикет”, коментира Димитър Зоров от асоциацията.

От Държавен фонд „Земеделие” твърдят, че притесненията за закуската на учениците са неоснователни и те няма да останат без нея.

„Тези училища, в които имаме кандидатстване за първи път или няма изменение на съответния доставчик, там тези училища ще получават доставките. „А останалите училища, като 31-во, които вече са сменили доставчика си с нов, ще трябва да изчакат решението на Върховния административен съд. Ако се върне старата наредба, те ще трябва отново да разчитат на служебно назначена фирма. Което не искат”, коментира Иван Капитанов.

„Тези разпоредби предполагаха, че някой друг избира кой да доставя. Той ти го доставя до входа и ти се оправяй. И тогава много училища се отказахме от тези схеми. Тъй като нямаме потенциал да осигурим хладилни помещения за съхранение и персонал, който да раздава”, заяви още директорът на 31-во СУЧЕМ.

От програмата за здравословно хранене всяка година се възползват половин милион деца. По схемата училищен плод и мляко през новата учебна година са отпуснати от ЕС 250 милиона евро.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
594 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Стига бе

2019.09.19 | 23:39

1

Важното е , че коз и биричка има за всеки ученик ... а пък "схемите училищен плод и училищно мляко" много добре ги знаем тея схеми ... и кой лапа парата от тях ... ай стига сме се правили на ударени с мокра гъба...

Добави коментар

Водещи новини