Данаил Кирилов: Трябва да има съкратено съдебно разследване

  • 05 септември 2019 12:14

  • 443
  • 4
Данаил Кирилов: Трябва да има съкратено съдебно разследване
© Булфото (архив)

Трябва да има съкратено съдебно разследване, но да не се прилага облекчаването на размера и вида на наказанието за умишлените престъпления. Това каза министърът на правосъдието Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св. по време на брифинг в Народното събрание.

"Искам да изразя благодарността си към колегите юристи народните представители от ПГ на ГЕРБ, с които обсъждахме възможните правни решения по този казус, който е предмет на дебат в общественото пространство. Очевидно засяга чувството за справедливост на обществото и води до обществена реакция. Законопроектът, който представиха колегите е разработен от Съвета по законодателство в Министерство на правосъдието. Постарали сме се да предложим алтернативно решение на тези, които досега са внесени като законодателни предложения в два законопроекта", каза Кирилов.

Министърът посочи, че резервата на ГЕРБ касае съкратеното съдебно разследване касае една от последиците на това производство - определянето на наказанието. "Касае са за това в тежки случаи, когато умишлено са нанесени телесна повреда, убийство, блудство и изнасилване да не може да се прилага облекчаването на размера и вида на наказанието, както е в общия случай. По тази причина ние сме създали защитно правило в нормата на чл. 58, буква а под материалния наказателен кодекс. Това е разликата. Смятам, с другите предложения, които касаят изменения в НПК, в парламентарните дебати трите законопроекта ще бъдат обсъждани едновременно. Използвам случая да кажа, че ние не сме се бавили по този въпрос и по това решение. Даваме си сметка, че сериозното решение касае принципното и концептуално решение с наказателната политика. Правителството, предходните министри на правосъдието и аз също съм поемал ангажимент пред вас декември месец да завърши работата за нова концепция за наказателна политика. Ние изтеглихме този проблем напред във времето, за да може да отговорим на обществените очаквания и на обществената реакция. Във варианта, в който е направено предложението, не се предвижда ретроактивно действие на материалноправни или процесуално наказателни норми. Предложено е едно коректно правно решение. Разчитам и пожелавам на колегите в Народното събрание, в Комисията по правни въпроси, колегите в други комисии, от другите парламентарни групи един конструктивен дебат. Нека бъде конструктивен, нека не бъде заразен с популизъм", подчерта още Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св..

Последвайте канала на

Десислава Станева
443 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.09.05 | 13:22

1

ПОНЕ НЕ МОЖАХТЕ ЛИ ДА МУ ИЗБЕРЕТЕ НЯКОЯ ПО ПРЕДСТАВИТЕЛНА СНИМКА КЪДЕТО ПОНЕ УСТАТА ДА МУ Е ЗАТВОРЕНА?НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ТОЧНО НА ТАЗИ СНИМКА НА КАКВО ПРИЛИЧА?

Е, как

2019.09.08 | 14:56

4

Него не анатомията му го огрозява, а идейното, партийното му хамелеонство и номадство, изкривили духа му, морала му, те обезобразяват чертите му...

2019.09.05 | 18:29

3

Е щом го казва "отличникът" - няма мърдане!

до тоя отдолу

2019.09.05 | 13:34

2

Че той винаги си е такъв - глупак . Какво по представителна снимка ?

Добави коментар

Водещи новини