Делото за катастрофата край Своге може да не влезе в съда

  • 22 август 2019 20:49

  • 1725
  • 4
Делото за катастрофата край Своге може да не влезе в съда
© Булфото (архив)

Разследването за катастрофата с автобус край Своге, при която загинаха 20 души, е на финала си. На 25 август се навършва година от трагедията. В началото на септември предстои с материалите по делото да бъдат запознати пострадалите, както и наследниците и близките роднини на загиналите, а след това и обвиняемите. Делото обаче не може да влезе в съда, защото петима от наследниците и роднините на загинали са извън страната и не могат да бъдат открити, а няма законов начин да бъдат представлявани задочно.

За причиняване на смърт по непредпазливост на 20 души и на средни телесни повреди на още 8, на съд ще бъдат предадени шестима. Шофьорът на автобуса Григор Григоров беше обвинен ден след катастрофата, защото се е движел с над 53 км/ч, при ограничение от 40 км/ч.

Тъй като ако е запазил законовото ограничение на скоростта и при тази пътна настилка е щял да вземе завоя, заяви Наталия Николова, окръжен прокурор на София, цитирана от БНТ.

Според поредица от експертизи обаче, ако пътната настилка е отговаряла на изискванията за сцепление, автобусът е щял да вземе завоя без да катастрофира, въпреки превишената скорост.

В конкретния случай пътната настилка не е положена съгласно изискванията, не е спазена рецептата за това са предявени обвинения на длъжностните лица, които имат отношение към полагането ѝ, посочи Николова.

Така на съд ще бъдат предадени още петима. Изпълнителният директор на фирмата извършила ремонта, шефът на асфалтовата база, която е произвела некачествената асфалтова смес, техническият ръководител на обекта, надзорникът и шефката на дирекция в пътната агенция, която е трябвало да контролира изпълнението на проекта. Пострадалите и наследниците на загиналите в катастрофата са общо 100 души.

Законодателят е предвидил всички пострадали лица да бъдат запознати и следва да им бъдат разяснени правата на пострадал, уточни окръжният прокурор на София.

95 от тях вече са запознати с правата си и голяма част са заявили, че искат материалите по разследването да им бъдат прeдявени, тъй като ще искат да бъдат частни обвинители и граждански ищци по делото.

Към момента обаче не сме установили петима от този кръг лица - пострадали. Същите са с неизвестен адрес в чужбина, каза още Наталия Николова.

Петимата са наследници или близки роднини на загинали в катастрофата край Своге. Те трябва да бъдат издирени и уведомени, че имат право да бъдат частни обвинители и граждански ищци. Едва тогава делото може да влезе в съда.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1725 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
оцелял от "градежа" СДС-арски българин

2019.08.23 | 10:46

4

Блажени са верующите!
Ще влезе някой от "шайката на дон Тиквун", колкото влезе някой от шайката на Гърбатия СДС- Ай дук !

BAI GANIO

2019.08.23 | 07:15

3

PO BALGARSKI......OOOOPPP KENEFSKI

2019.08.22 | 22:45

1

Може би най на края някой ще влезе в пандиза от шайката на Дон Тиквон

23

2019.08.22 | 23:37

2

Шайката от Трейс е от дон Корнелия. Навремето носеха куфарчета на Масларова на Орлов мост. Имаше едно такова наказателно дело, ама какво стана?

Добави коментар

Водещи новини