В Сливен бе открит нов арест, отговарящ на европейските изисквания

  • 22 август 2019 13:48

  • 460
  • 2
В Сливен бе открит нов арест, отговарящ на европейските изисквания
© Министерство на правосъдието

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов откри днес новия арест в Сливен.

Сградата е реконструирана, намира се на територията на затвора в града, била е построена през 1987 година и е била котелно помещение. Арестните помещения са общо 20, като сред тях има такива за жени и непълнолетни. Капацитетът им е до 40 задържани лица.

Началникът на Сливенския женски затвор старши комисар Йордан Данев обясни, че са спазени стандартите за минимална жилищна площ от 4 кв. м на задържано лице, има вентилация и отопление, внедрени са били последните иновации в охранителните системи. Той допълни, че новият арест е част от мерките на Министерството на правосъдието за подобряване на условията в местата за задържане и изтърпяване на наказанията, като с това ще се подобри работата на разследващите органи и тези на съдебната власт. Той припомни, че мащабни ремонти са били извършени и в помещенията за лишени от свобода в Женския затвор.

Подобряването на местата за лишаване от свобода не завършва, посочи зам.-министър Проданов. Министерството работи по амбициозна програма, свързана с реконструкция и модернизация на други места, сред които арести, както и нов обучителен център за служители на министерството в дупнишкото село Самораново.

Проф. Проданов определи като разумна идеята за законодателна промяна относно съкратеното съдебно следствие и последващата от това намалена присъда. Коментарът бе в отговор на журналистически въпрос, свързан със случай на тежко криминално престъпление в сливенското село Сотиря, където преди дни бе убито седемгодишно дете. Имам увереност, че тази идея ще бъде приета, каза той, като допълни, че не трябва общественото внимание да се фокусира само към съдебната фаза в решаването на такива проблеми.

По думите му, съществуват големи проблеми, свързани с обществения ред и сигурност, които трябва да бъдат решавани. Дошъл е моментът за взимане на по-решителни мерки, бе категоричен Проданов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
460 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ха ха

2019.08.22 | 14:01

1

големи грижи за престъпниците, а обикновените хора само глоби , данъци и такси, ха ха ха

Комунизмът убива

2019.08.22 | 15:25

2

В ареста няма престъпници, другарю комунист. Там са преди доказване на вина.

Добави коментар

Водещи новини