ГДБОП и прокуратурата с последни подробности за разбитата група за трафик на мигранти

  • 29 юли 2019 15:02

  • 3743
  • 0
©

Разбитата престъпна група се е занимавала с трафик на мигранти и трафик на жени с цел проституция. Благодарение на съвместната екипна работа служителите на ГДБОП са неутрализирали тази престъпна група. Едната част е задържана в един от тунелите на Витиня, а другата част от групата е била задържана по време на тяхно събиране на остров в река Дунав.

Това разкри на брифинг в прокуратурата ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров, който даде подробности за разбитата престъпна група за трафик на мигранти във Видин. Заедно с него участие в пресконференцията взеха наблюдаващият прокурор Камен Господинов и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. "Към наказателна отговорност са привлечени 10 лица. Реално задържани са 8 лица, защото при акцията единият от групата успя да избяга, а друг въобще не бе намерен. За трафик на хора са обвинени 4 лица. На всички 8 лица са повдигнати обвинения за участие в тази престъпна група. На задържаните 8 лица са наложени мерки за задържано за срок до 72 часа. Утре в Специализирания наказателн съд ще се реши дали мярката им ще бъде постоянен адрес", съобщи наблюдаващият прокурор Камен Господинов.

"От началото на годината тази група е в нашето полезрение", обяви директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. "Имахме съмнения, че те са отговорни за палежа на Граничната служба във Видин. В месеците, в които работихме по тази група, стана ясно, че членовете й са много конспиративни, действат много внимателно, занимават се и с други престъпления освен трафика на хора. Вчера стана ясно, че се готвят да прекарат мигранти на румънския бряг с лодката на лидера на групата. Искам да кажа, че тази лодка е специлано изпълнение и развива до 170 км/ч. Заедно с колегите от Видин задържахме групата, която превозваше мигрантите и по същото време колегите атакуваха острова. Когато слязохме на този остров, всички се разбягаха и за вас най-вероятно ще представляват интерес кадрите заснети с дрон. Така или иначе тази група е неутрализирана. Искам да благодаря на всички колеги, които участваха в тази операция. Особено искам да благодаря на колегите от Областаната дирекция във Видин, защото имахме сигнали, че тази престъпна група получава сериозна логистична подкрепа, включително и от кадри на полицията във Видин. Повече няма да коментирам тази тема, но със сигурност нещата няма да бъдат оставени така", категоричен бе Спиридонов. 

"Нека първо да дойде при нас и тогава ще преценяваме как ще действаме. Колегите са подготвили обвинението за кибертероризъм. Наблюдаващият прокурор ще прецени и каква мярка за неотклонение да му бъде поискана", каза още Димитър Петров по повод информациите, че собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров се прибира утре в България и ще се яви сам в прокуратурата.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3743 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини