На четирима души ще бъдат повдигнати обвинения за укриване на данъци

  • 25 юли 2019 14:38

  • 4633
  • 0
На четирима души ще бъдат повдигнати обвинения за укриване на данъци
17 30дни
© Булфото (архив)

До края на деня се очаква да бъдат повдигнати обвинения на четирима души за участие в организирана престъпна група за укриване на данъци. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг пред журналисти във връзка с провеждаща се акция на Специализираната прокуратура за разследване на организирана престъпна група за данъчни престъпления.

,,Акцията се провежда днес паралелно в Добрич, Варна и София. Арестуваните четирима души не са само от добруджанския град. Единият от тях има крупен бизнес в столицата. В акцията участват ДАНС, жандармерия и служители на ОД на МВР в Добрич. Досъдебното производство за организирана престъпна група е образувано в началото на годината. Става дума за данъчни престъпления. Най-късно утре четиримата ще бъдат привлечени като обвиняеми'' коментира Гешев.

,,Единият обвинен за ръководене на организирана престъпна група и четиримата като вероятни извършители на вторични престъпления – данъчни, с първоначална щета 300 000 лв. Възможно е нейният размер впоследствие да нарасне съществено след изготвяне на съответните експертизи'', сподели зам.-главният прокурор.

Той посочи, че лицето, което ръководи групата, е емблематично за град Добрич, осъждан неведнъж за данъчни престъпления.

На журналистически въпрос дали става дума за Антон Проданов Иван Гешев потвърди, че именно него има предвид.

,,Ситуацията е, че държавата трябва да застане по-сериозно на мястото си, защото в града се водят противоборства между бизнес и криминални групировки, които се стараят да покажат кой е по-велик от тях, като в някаква степен Прокуратурата също нови вина за това нещо'', допълни той.

Гешев коментира, че вината е породена от това, че държава и прокуратура по някакъв начин не са достатъчно активни ''и наблюдават в някаква степен безучастно''.

Зам.-главният прокурор посочи, че въпросните действия не са достатъчно внимателно проверявани и разследвани. Гешев не пожела на този етап да коментира схемите на данъчни престъпления, но не отрече, че става дума за „кухи“ фирми и подставени лица.

Последвайте канала на

Novini.bg
4633 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини