Предлагат извънсъдебно решаване на спорове в сферата на здравеопазването

  • 23 юли 2019 11:11

  • 435
  • 2
© Novini.bg

Здравеопазването е сфера, която третира чувствителни обществени отношения. Именно там е най-удачно да се намери модел, по който да се решава възникнал спор по възможно най-щадящ начин и за двете страни – пациенти и лекари.

Това каза на пресконференция адвокат Христина Николова от Центъра за защита на правата в здравеопазването, която разкри подробности за проекта на нов модел за извънсъдебно решаване на спорове в сферата на здравеопазването. Делата продължават с години и се увеличават. Съдебната ни система е тромава и скъпа и в нея не се обръща внимание на психично-емоционалните страни по спора. Всички са потърпевши от тези дела и няма спечелил. Тези обществени дела трябва да се извадят в някакъв специален режим на регулация. Това ни наведе на идеята за този проект", разкри тя. 

"Най-подходящо би било споровете, касаещи т.нар. медицински грешки, да излязат извън съдебната система, тъй като това са делата, които са тежки и за хората, и за лекарите, и за съдиите. Съдебната система ще се облекчи, а и много граждани ще започнат да си търсят прават. Извънсъдебното решаване на казуси продължава само няколко срещи и в рамките на месеци спорът ще бъде решен. Освен това всичко ще бъде и значително по-евтино. Защото въпреки че делата заради лекарски грешки се увеличават, много хора не завеждат такива дела по финансови причини“, каза още адвокат Николова.

"Съдебната ни система е претоварена с дела. Проектът приключва догодина напролет, когато ще има и конкретно предложение за промени. Първо ще тръгнем от нашето законодателство, за да направим ретроспекция и да видим как са се движили в годините тези дела. Ще направим анализ на плюсовете и минусите на този метод. След това ще почерпим идеи и варианти от европейски държави. След това ще предложим на обществото и на властимащите нашето решение как това може да се реализира в България. Ще лобираме пред Народното събрание за този закон или евентуално подзаконов норматив", разкри от своя страна д-р Стойчо Кацаров.

 

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
435 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.07.23 | 18:09

2

Не виждам логиката. Споразуменията сигурно приключват с плащане на обезщетения, а хората не завеждат делата по финансови причини.

k

2019.07.23 | 12:40

1

Това са платени глупости. От тези дела печелят другите болни, които още не са налетяли на тези самозабравили се бирници с бели престилки. Съд и всичко в досиетата им да влиза. Да им се отнемат права за всяка умишлена простотия, която вършат. Всеки греши, но повечето 'лекари' не си дават труд да си вършат работата. Само пари и почивки на разни острови са им в главите. Всеки има частен кабинет и отделно работи в някоя голяма болница. Алчни и безнаказани са. За това трябва да си понасят публично последствията, а не тихомълком да се замазват нещата.

Добави коментар

Водещи новини