Прокурорската колегия: Разчитаме да намерим подкрепа от съдийската колегия за канидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

  • 22 юли 2019 20:17

  • 593
  • 5
Прокурорската колегия: Разчитаме да намерим подкрепа от съдийската колегия за канидатурата на Иван Гешев за главен прокурор
© Булфото (архив)

Разчитаме да се обединим около тази кандидатура и да намерим подкрепа от страна на съдийската колегия. Това каза говорителят и член на прокурорската колегия Даниела Машева на пресконференция по повод предложението за номинация на Иван Гешев за главен прокурор.

По-рано днес зам.-главният прокурор Иван Гешев беше номиниран от цялата прокурорска колегия за позицията на главен прокурор по време на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет.

Машева посочи още, че членовете на прокурорската колегия са провели неформална среща с Иван Гешев, а той след известно мислене се е мотивирал и е изразил своето съгласие да бъде номиниран. 

Тя допълни, че колегията очаква прокурор Гешев да представи концепция, с която изцяло да отговори на очаквания на магистратите за развитието на прокуратурата. Както и да покаже новаторско и модерно мислене, което да бъде в съответствие с идеите и перспективите за организация на работата на прокуратурата и съдебната система.

Даниела Машева коментира, че проверките по сигнали срещу зам.-главния прокурор Иван Гешев са приключили и те не са показали неправомерно поведение или такова, което да сочи за зависимости или конфликт на интереси. Тя допълни, че колегията не отчита като негатив начина на провеждане на акции от прокурор Гешев.

Говорителят на прокурорската колегия каза още, че Иван Гешев притежава висок професионализъм, много добър практически опит и високи нравствени и морални качества.

По думите на Машева резултатът от процедурата за избор на нов главен прокурор няма как да бъде предизвестен, дори и в нея да участва само един кандидат.

Прокурорската колегия няма възможност за друга номинация за нов главен прокурор, такава законът предоставя единствено на министъра на правосъдието. Остават още две заседания на Пленума на ВСС, на които може да се представи друга кандидатура. За избор на нов главен прокурор са необходими не по-малко от 17 гласа, а прокурорската колегия разполага с 11, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
593 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2019.07.23 | 01:33

5

Един и същи трол,дриска тока

Фала на такъв командир

2019.07.22 | 23:49

4

Момчето доказа,че може да управлява "Шпиц-команда" ,с която да слугува, поради което заслужава поста.
Господ да е на помощ на българския данъкоплатец!

2019.07.22 | 22:43

3

Трябва референдом за гл Прокорор.Иначе народа губи играта.

2019.07.22 | 21:24

2

Всичко е точно !! 11 гласа плюс 6 от квотата на НС точно 17 !!

2019.07.22 | 21:09

1

Независима съдебна система , разделение на властите !! Дрън , дрън !! Гербавите се бетонират Тия си мислят че някой разумен им вярва !!!

Добави коментар

Водещи новини