ВКС върна на долната инстанция делото срещу Фарук Бекташ за отстраняване на пропуски

  • 20 юни 2019 10:41

  • 208
  • 0
ВКС върна на долната инстанция делото срещу Фарук Бекташ за отстраняване на пропуски
© Getty Images/Guliver (архив)

ВКС върна на втора инстанция за ново разглеждане делото срещу Фарук Бекташ, обвинен за смъртта на двама души при тежката катастрофа край Драгоман през 2016 г., информираха от пресцентъра на върховния съд.

Делото срещу Бекташ започна задочно през 2017 г. Той беше обявен за издирване. Мъжът бе признат за виновен за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице. Той бе осъден на 10 години затвор и лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 г., както и да заплати обезщетения за неимуществени вреди на Г. К. и В. К. - по 400 000 лв. на всеки един от тях.

В жалбата си до върховния съд защитата на Бекташ е посочила, че решението на Софийския апелативен съд не е съответно на изискванията, тъй като не е даден отговор на възраженията, поставени на вниманието на съда - относно необходимостта подсъдимият да бъде издирван и в Република Турция, несправедливостта на наложеното наказание и присъдените обезщетения за неимуществени вреди. 

ВКС е приел жалбата за основателна. И посочват, че САС е пренебрегнал доводите на подсъдимия и е бил безкритичен към дейността на първата инстанция относно справедливостта на наказанието.

Според върховните съдии в решението на САС липсват отговори на поставените възражения от страна на защитата на подсъдимия. 

"Мотивите в частта по наказанието са недопустимо пестеливи и предпоставят извод, че въззивната проверка по наказанието и гражданската претенция е несъответна на изискванията на чл. 314, ал. 1 от НПК", се казва в решението на ВКС.

Върховните съдии указват в решението си - при новото разглеждане на делото допуснатите нарушения на процесуални правила да бъдат отстранени.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
208 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини