Ще бъде изплатено обезщетение след споразумение по жалба пред ЕСПЧ

  • 12 юни 2019 12:41

  • 220
  • 0
Ще бъде изплатено обезщетение след споразумение по жалба пред ЕСПЧ
© Pixabay

Правителството одобри изплащането на 15 000 евро обезщетение след споразумение по жалба пред ЕСПЧ.

На 13 октомври 2010 г. камион, собственост на жалбоподателя, е спрян за проверка на гръцко-българската граница. Българските митнически власти откриват голямо количество недекларирани цигари, които са конфискувани. Камионът също е иззет като веществено доказателство. Срещу шофьора на камиона е образувано наказателно производство за контрабанда, по смисъла на чл. 242 от Наказателния кодекс (НК).

Жалбоподателят сезира Окръжна прокуратура - Хасково с искане да му бъде върнат камиона. Прокурорът постановява отказ, изрично посочвайки, че съгласно чл. 242, ал. 8 НК превозното средство се отнема в полза на държавата, дори и ако не е собственост на дееца, освен ако стойността му явно не съответства на тежестта на престъплението. Впоследствие шофьорът на камиона сключва споразумение с прокуратурата, по силата на което се признава за виновен в извършване на престъпление по чл. 242, ал. 4 НК и приема изтърпяване на ефективно наложеното му наказание лишаване от свобода. Параметрите на споразумението включват и отнемане в полза на държавата на превозното средство и прикаченото полуремарке, послужили за пренасяне на цигарите, предмет на контрабандата.

С неподлежащо на обжалване определение от 6 юни 2011 г. съдебен състав на Окръжен съд - Хасково одобрява така постигнатото споразумение. В светлината на константната си практика, и по-специално решението по делото „Унспед Пакет Сервиси Сан Be Тис АС срещу България“, (жалба 3503/08), ЕСПЧ съдейства на страните да постигнат приятелско споразумение, ако българското правителство се съгласи да заплати на жалбоподателя обезщетение в размер на 15 000 евро.

Последвайте канала на

Novini.bg
220 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини