Министър Кирилов запозна адвокати с мерките за подобряване на регистърните производства в Агенция по вписванията

  • 22 май 2019 18:11

  • 278
  • 0
Министър Кирилов запозна адвокати с мерките за подобряване на регистърните производства в Агенция по вписванията
© Министерство на правосъдието

Агенцията по вписванията ще публикува на 17 юни т.г. методически указания за работата на длъжностните лица по регистрацията (ДЛР) на базата на готвен в момента анализ.

Това стана ясно днес по време на срещата в Министерството на правосъдието на министър Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св. и Омбудсмана на Република България Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на с представители на Фейсбук общност на българските адвокати (ФОБА), съобщиха от пресцентъра на министерството.

По време на дебата адвокатите дадоха конкретни примери за проблеми в регистърните производства и главно с постановяване на откази за вписване, такси и разходи в производствата, уеднаквяване на практиката и прозрачност.

Министър Кирилов запозна адвокатите с предприетите от началото на годината мерки за уеднаквяване на практиката на ДЛР и подобряване на контрола върху работата им.

Една от тях е създаденият отдел „Анализ, методология и организация“, чиито основни функция и задача е да събира, синтезира и анализира информацията относно постановени откази на длъжностни лица по регистрацията, както и на информация за постановени съдебни решения по обжалвани пред съда откази.

Целта е на база на тези анализи, Агенцията по вписванията периодично да изготвя предложения за изменение и допълнение на нормативни актове, свързани с дейността на длъжностните лица по регистрация.

Създаден е и отдел „Административно – наказателна дейност“, чиято функция е налагане на административни наказания и ангажиране на административно наказателна отговорност, включително и на длъжностните лица по регистрация, в случаите на неправомерно постановени откази или извършени вписвания.

С цел предотвратяване на порочни практики е въведен и принципът на случайно разпределяне на заявленията от информационната система на длъжностни лица по регистрацията. Същият принцип е въведен и по отношение на разпределяне на заявленията след дадени указания за отстраняване на нередности, каза още правосъдният министър.

Той покани представителите на ФОБА да вземат участие в заседания на сформирания наскоро консултативен съвет към Агенцията по вписванията по темите за развитието на регистърните производства.

Министър Кирилов изрази готовност за дебат по преодоляване на срещаните проблеми.

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на потвърди готовността си да предложи законодателни промени за възстановяване на съдебните разноски при незаконосъобразни откази, постановени от служители на Агенцията. Тя настоява още в закона изрично да се въведе и задължение ръководството на Агенцията да предприеме мерки за уеднаквяване на практиката на длъжностните лица по регистрацията.

В заключение адвокатите благодариха за срещата и заявиха, че ще предоставят конкретни предложения за подобряване на регистърното производство.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
278 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини