"Трейс" фалшифицирала документи за ремонта на пътя убиец край Своге

  • 18 април 2019 16:20

  • 4465
  • 11
© Novini.bg

След като по-рано днес стана ясно, че двамата бивши членове на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов и Светослав Глосов са с обвинения за катастрофата при Своге, а освен тях обвиняеми са още пет човека, сред които представители на "Трейс" и началникът на асфалтовата база в Костинброд, на пресконференция говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че в понеделник ще бъде предявено постановление за привличане като обвиняем на още едно длъжностно лице, предаде репортер на Novini.bg Става въпрос за директор на дирекция в Агенция "Пътна инфраструктура". Той е имал пряко задължение да следи и контролира ремонта на този участък от пътя, обясни Арнаудова.

Тя отбеляза, че още през 2017 година в района на тежката катастрофа са започнали да стават множество пътни инциденти, като за тях началникът на Районното управление на полицията в Своге е подавал сигнали в АПИ и в Областно пътно управление. По инициатива на полицията са съставяни и протоколи за състоянието на пътя, които също са изпратени в АПИ. Първият сигнал е постъпил на 23 юни 2017 година, но не е имало съответни адекватни действия на ръководните органи, по-конкретно на Дончо Атанасов и Светослав Глосов, каза Румяна Арнаудова.  

Тя обясни, че Глосов е трябвало да свика извънредно заседание на УС на АПИ, за да се разгледа тази информация и да предприеме действия по усвояване на предоставената банкова гаранция в полза на АПИ от страна на строителя "Трейс". По думите ѝ гаранцията е била валидна и е била около 2 млн. евро. Но вместо да се случи това Глосов е изпратил писмо до "Трейс" с молба да отстранят констатираните нередности. От страна на "Трейс" има реакция – те се позовават на изготвени документи с невярно съдържание. Те са твърдели през цялото време, че с оглед на извършеното от тях добросъвестно строителство не би могло да настъпи износване на най-горния слой на асфалта, коментира говорителят на главния прокурор.

Арнаудова обясни, че Дончо Атанасов е трябвало, след като АПИ е получавала продължаващи сигнали за лошото състояние на пътя, да предприеме действия за финансиране на такъв ремонт. Отново бездействия от страна на Дончо Атанасов. Тези действия от страна на двамата членове на УС на АПИ са престъпления по служба. Целта им е била да не се причинят неблагоприятни последствия за фирмата строител "Трейс" и тя да усвои банковата гаранция, заяви Румяна Арнаудова.

Тя уточни, че на собственика на "Трейс" е наложена мярка за нетоклонение "парична гаранция" 15 000 лева. Дончо Атанасов и Светослав Глосов са с по 10 000 лева гаранция, а всички останали с по 2000 лева гаранция. На шофьора, причинил пътния инцидент, гаранцията също е 2000 лева.

По думите ѝ мантинелата на местопроизшествието не отговаря на изискванията. За този път има специални изисквания, защото е установено, че е изключително натоварен. Траекторията е изисквала подсилване на мантинелата със стоманени елементи. Това не е направено и на практика тя е била една бутафорна преграда, подчерта Арнаудова.

Разследването продължава. Кръгът на обвиняемите лица не е изчерпан. Приодължават да се анализират доказателствата. Разпитали сме над 155 свидетели, направени са 10 огледа и 45 експертизи. По този начин прокуратурата налага нов стандарт за разследване на пътно-транспортни произшествия, каза още Румяна Арнаудова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4465 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2019.04.18 | 19:23

11

Няма да ги осъдят собствениците на Трейс.

аиьждховщ

2019.04.18 | 18:57

10

При положение , че Трейс години наред бяха придворната строителна фирма, кой от онези от АПИ би посмял да им потърси сметка ? Нали ще им звъннат от Банкя още докато подписват исканията към Трейс ?! Сега го отнасят бушоните...

2019.04.18 | 16:36

2

Търсят гласоподаватели за ГЕРБ преди изборите .

п.п.

2019.04.18 | 17:48

9

Може и да не могат да си връзват връзките на обувките!

2019.04.18 | 17:41

8

То цялата държава е една Пунта Мара начело с Мадуро от Банкя

Чак сега ли?

2019.04.18 | 17:27

7

Чак сега ли разбрахте тези подробности, ИЛИ ИЗЧАКВАХТЕ ЗА „ФИНАНСОВО-ПОДХОДЯЩИ“, „ОНЕВИНЯВАЩИ“ ОФЕРТИ?

ТРЕЙС,АРТЕКС,ДЖИ ПИ ГРУП

2019.04.18 | 16:35

1

СА ФИРМИ НА ШАЙКАТА ГРОБ. НО УСПЯХА ДА "СГОТВЯТ" ИВАНЧЕВА-КМЕТИЦАТА ,КОЯТО СЕ БОРЕШЕ СРЕЩУ НЕЗАКОННИТЕ КРАЖБИ НА ЦВИНОКИО. ПРЕЗ СОЦА ,ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СРЕЩУ НАРОДА,НЯМАХА ДАВНОСТ.

Няма как да си ИДИ0Т, и да не бъдеш русофоб!

2019.04.18 | 17:12

6

ТРЕЙС, АРТЕКС, ДЖИ ПИ ГРУП са частни(естествено – не много честни), но СА В КАРТЕЛ С „винету & молитвена закуска“ ЕООД!

няма как да си соросоид долен

2019.04.18 | 16:52

5

И ДА НЕ СИ АНАЛНО ПОДАТЛИВ ГЕРБЕРАСТ-ПЛАТЕН ТРОЛ -ПЕДАЛ -ДЖЕНДЪР.

Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2019.04.18 | 16:50

4

Изброи само частни фирми, които нямат нищо общо с никой в ГЕРБ

А ти доказа, че си обикновен позитански червен гъз!

На българите им писна такива като теб да ги правят на малоумници точно за това ОТНОВО българите ще ви накажат на тези избори, като гласуват за ГЕРБ!

Такла че, мога само да те пратя на руска ти майчина!

Иван

2019.04.18 | 16:42

3

А присъдите от турско циганския съд ще са......условна и пробация.СВОБОДА ЗА ДЖОНО И МОМЧИЛ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини